Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Elshofsmolen (incomplete molen met pakhuis) in Wijhe

Molen

Elshof 25 B
8131RR Wijhe (gemeente Olst Wijhe)
Overijssel

Bouwjaar: 1895


Beschrijving van Elshofsmolen (incomplete molen met pakhuis)

Inleiding INCOMPLETE MOLEN MET PAKHUIS. De voorheen als stellingmolen uitgevoerde molen is in 1895 als korenmolen gebouwd en heeft op dezelfde standplaats een voorganger gekend. De molen is aan de oostzijde voorzien van een rechthoekig bakstenen pakhuis. De molen is onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de staart, de stelling en het gaande werk werden verwijderd. De incomplete molen met pakhuis kreeg daarna de functie van mechanische maalderij en later als opslagruimte. De incomplete molen werd in 1979 als woning ingericht en is tot op heden als zodanig in gebruik. De incomplete molen ligt aan het water van de Oude Wetering. De incomplete molen is zichtbaar in een open omgeving. Omschrijving Het staande werk van de incomplete molen bestaat uit het gemetselde bakstenen onderachtkant, het grenenhouten bovenachtkant en de grotendeels eikenhouten kap van een bovenkruier en een aangebouwd rechthoekig gemetseld bakstenen pakhuis. De uit zes bouwlagen bestaande incomplete molen is vanaf het gemetselde onderachtkant tot de duisplanken bekleed met potdekselwerk van houten delen en is daarboven gedekt met riet. De kap kruit op een neutenkruiwerk en is gedekt met riet. Het uit twee bouwlagen bestaande pakhuis is voorzien van een zadeldak. In de incomplete molen zijn ondermeer de pensteen in de penbalk en een stalen transmissieas alsmede diverse inscripties aanwezig. Waardering De incomplete molen met pakhuis is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een achtkante houten korenmolen uit het eind van de 19e eeuw; - vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriële ontwikkeling van Overijssel en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege ensemblewaarden in relatie tot het bijbehorende pakhuis; - vanwege situationele waarden betreffende het buurtschap waar hij in staat en de historische gaafheid van de omgeving; - vanwege de gaafheid van de molenbiotoop. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527603
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De molen op de Elshof
De molen op de Elshof
De molen op de Elshof
Basisgegevens
Plaats Elshof
Bouwjaar 1895
Verdwenen 1933 onttakeld
Type stellingmolen
Kenmerken achtkante bovenkruier
Functie korenmolen
Huidig gebruik  woonhuis
Monumentnummer  527603
Externe link(s)
Database Verdwenen Molens
De Hollandsche Molen
Portaal:  Molens

De Molen op de Elshof is een voormalige stellingmolen in de Overijsselse buurtschap Elshof in de gemeente Olst-Wijhe. De molen werd in 1895 gebouwd als opvolger van een afgebrande eerdere molen. De molen is een achtkante bovenkruier op gemetselde achtkante voet en diende oorspronkelijk voor het malen van graan. In 1933 werd de molen onttakeld, waarna de maalderij werd aangedreven met een elektromotor. De molen is in 1979 verbouwd tot woonhuis. De molen op de Elshof is een rijksmonument.


Monumenten in de buurt van Elshofsmolen (incomplete molen met pakhuis) in Wijhe

Nijenhuis: tuinhuis

't Nijenhuis 10
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
TUINHUIS. Op de as van het voormalige 'grand canal' aan de zuidzijde van de historische aanleg gelegen houten tuinhuis op halfronde grondsla..

Nijenhuis: vier pijlers bij brug

't Nijenhuis 10
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
PIJLERS BIJ BRUG. Vier laat 17e-eeuwse zandstenen, vermoedelijk oorspronkelijk van elders afkomstige pijlers met pijnappelvormige bekroning...

Nijenhuis: voliere

't Nijenhuis 10
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
VOLIERE. Rode bakstenen 19e-eeuwse voliere op rechthoekige grondslag onder met grijze pannen gedekt zadeldak met versierde daklijst aan de v..

Nijenhuis

't Nijenhuis 10
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
HOOFDGEBOUW Kasteel het Nijenhuis: Bakstenen in verschillende bouwfasen tot stand gekomen hoofdgebouw, bestaande uit een hoofdvleugel met tw..

Nijenhuis: dienstwoning

't Nijenhuis 8
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
DIENSTWONING. Kleine rode bakstenen 18e of 19e-eeuwse dienstwoning onder met grijze pannen gedekt schilddak, met kleine uitbouw, eveneens on..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)