Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Verenigingsgebouw in Oudwoude

Kerkelijk Gebouw

Foarwei 42
9294KE Oudwoude (gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1900 na 1944 (uitbr.) 1900 ca. 1900 na 1944 (uitbr.)


Beschrijving van Verenigingsgebouw

Omschrijving VERENIGINGSGEBOUW gebouwd omstreeks 1900 als dienstgebouw bij de hervormde Kerk van Oudwoude. Het gebouw in eclectische trant met accoladeboogvormige vensters is na 1944 in bijpassende stijl verlengd, bij welke gelegenheid de toegangsdeur in de kopse gevel aan de laanzijde werd dichtgezet. Aan de rechterzijde twee aanbouwen van ondergeschikt belang. De ontwerper van het gebouw is niet bekend. Zaalvormig gebouw, opgetrokken uit bruinrode baksteen met accenten in gele baksteen en gedekt door een met blauw geglazuurde golfpannen belegd zadeldak tussen topgevels met siermetselwerk; plint rond het oudste gedeelte; schoorsteen; goot op klossen; gietijzeren ankerrozetten; de gevels regelmatig ingedeeld door accoladeboogvormige ramen met houten meerruits verdeling; gele bakstenen raamomlijstingen en dito waterlijst ; in linkerzijgevel deur met accoladeboogvormig bovenlicht. In het INTERIEUR twee houten harmonicawanden; in de achterste ruimte klein toneel. Waardering VERENIGINGSGEBOUW behorende bij de hervormde kerk van Oudwoude is van algemeen belang: - wegens de ouderdom; - wegens de architectonische vormgeving; - wegens de aanwezigheid van enkele waardevolle interieuronderdelen; - wegens de kenmerkende typologie; - wegens de (vroegere) functie; - als onderdeel van een bijzonder kerkelijk complex; - wegens de visuele relatie met de overige complexonderdelen en de eveneens beschermde hervormde kerk; - wegens de bijzondere ligging aan een met monumentale beuken beplante laan. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527580
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Verenigingsgebouw in Oudwoude

Kerk van Oudwoude (Hervormde kerk)

Foarwei 46
Oudwoude (Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
Ned. Herv. Kerk. 15e eeuws kerkje; op het dak klein klokketorentje. Inwendig een familiebank en zes rouwborden benevens twee geschilderde wa..

Hervormde pastorie

Foarwei 38
Oudwoude (Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
Omschrijving PASTORIE, blijkens gedenksteen in de achtergevel gebouwd in 1806 in een ambachtelijke bouwtrant; ingangspartij uit 1906 met k..

Hervormde pastorie, tuin

Foarwei 38
Oudwoude (Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
Omschrijving TUIN in landschapsstijl, mogelijk naar ontwerp van L.P. Roodbaard en ontstaan in de eerste helft van de 19de eeuw. De aanleg ..

Hervormde pastorie, gracht, hekwerk en laan

Foarwei 38
Oudwoude (Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
Omschrijving OMGRACHTING, HEKWERK en LAAN. Het terrein wordt geheel omgeven door een GRACHT. Op de dam, aan laanzijde, een eenvoudig gieti..

Spûkepleats

Foarwei 48
Oudwoude (Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
Mooie boerderij van het kop-hals-romptype. Alle vensters met roeden en luiken. Leibomen. Achtergevel, schuur met kippenloop en deur met zijl..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)