Verenigingsgebouw in Oudwoude

Foarwei 42
9294KE Oudwoude (gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)

Beschrijving van Verenigingsgebouw

Omschrijving VERENIGINGSGEBOUW gebouwd omstreeks 1900 als dienstgebouw bij de hervormde Kerk van Oudwoude. Het gebouw in eclectische trant met accoladeboogvormige vensters is na 1944 in bijpassende stijl verlengd, bij welke gelegenheid de toegangsdeur in de kopse gevel aan de laanzijde werd dichtgezet. Aan de rechterzijde twee aanbouwen van ondergeschikt belang. De ontwerper van het gebouw is niet bekend. Zaalvormig gebouw, opgetrokken uit bruinrode baksteen met accenten in gele baksteen en gedekt door een met blauw geglazuurde golfpannen belegd zadeldak tussen topgevels met siermetselwerk; plint rond het oudste gedeelte; schoorsteen; goot op klossen; gietijzeren ankerrozetten; de gevels regelmatig ingedeeld door accoladeboogvormige ramen met houten meerruits verdeling; gele bakstenen raamomlijstingen en dito waterlijst ; in linkerzijgevel deur met accoladeboogvormig bovenlicht. In het INTERIEUR twee houten harmonicawanden; in de achterste ruimte klein toneel. Waardering VERENIGINGSGEBOUW behorende bij de hervormde kerk van Oudwoude is van algemeen belang: - wegens de ouderdom; - wegens de architectonische vormgeving; - wegens de aanwezigheid van enkele waardevolle interieuronderdelen; - wegens de kenmerkende typologie; - wegens de (vroegere) functie; - als onderdeel van een bijzonder kerkelijk complex; - wegens de visuele relatie met de overige complexonderdelen en de eveneens beschermde hervormde kerk; - wegens de bijzondere ligging aan een met monumentale beuken beplante laan. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)