Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde pastorie, gracht, hekwerk en laan in Oudwoude

Tuin Park Landgoed

Foarwei 38
9294KE Oudwoude (gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
Friesland

Bouwjaar: 19e eeuw (hekwerk) 1900 19e eeuw (hekwerk)


Beschrijving van Hervormde pastorie, gracht, hekwerk en laan

Omschrijving OMGRACHTING, HEKWERK en LAAN. Het terrein wordt geheel omgeven door een GRACHT. Op de dam, aan laanzijde, een eenvoudig gietijzeren HEKWERK (19de eeuw), bestaande uit gecanneleerde balusters met pijnappels, waartussen draaibare middenvleugels en twee zijstukken, waarvan het rechter draaibaar (loophek); alle delen bestaande uit een strak spijlenwerk met pieken en opengewerkte sierstukjes. De eindbalusters met siersmeedwerk. De LAAN, die het complex met de Foarwei verbindt, is ingeplant met (thans monumentale) beuken. Waardering OMGRACHTING, HEKWERK en LAAN zijn van algemeen belang: - wegens de ouderdom; - wegens de vormgeving (hekwerk); - wegens de monumentale laanbeplanting van rode beuk; - als functionele en structurerende onderdelen van een bijzonder kerkelijk complex; - wegens de visuele relatie met de overige complexonderdelen en de eveneens beschermde hervormde kerk; - wegens de ligging in een gebied met hoogwaardige landschappelijke en architectonische kwaliteiten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527579
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde pastorie, gracht, hekwerk en laan in Oudwoude

Hervormde pastorie, tuin

Foarwei 38
Oudwoude (Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
Omschrijving TUIN in landschapsstijl, mogelijk naar ontwerp van L.P. Roodbaard en ontstaan in de eerste helft van de 19de eeuw. De aanleg ..

Hervormde pastorie

Foarwei 38
Oudwoude (Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
Omschrijving PASTORIE, blijkens gedenksteen in de achtergevel gebouwd in 1806 in een ambachtelijke bouwtrant; ingangspartij uit 1906 met k..

Kerk van Oudwoude (Hervormde kerk)

Foarwei 46
Oudwoude (Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
Ned. Herv. Kerk. 15e eeuws kerkje; op het dak klein klokketorentje. Inwendig een familiebank en zes rouwborden benevens twee geschilderde wa..

Verenigingsgebouw

Foarwei 42
Oudwoude (Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
Omschrijving VERENIGINGSGEBOUW gebouwd omstreeks 1900 als dienstgebouw bij de hervormde Kerk van Oudwoude. Het gebouw in eclectische trant..

Spûkepleats

Foarwei 48
Oudwoude (Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
Mooie boerderij van het kop-hals-romptype. Alle vensters met roeden en luiken. Leibomen. Achtergevel, schuur met kippenloop en deur met zijl..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde pastorie, gracht, hekwerk en laan in Oudwoude

Foto's (2)