Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde pastorie, tuin in Oudwoude

Tuin Park Landgoed

Foarwei 38
9294KE Oudwoude (gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
Friesland

Bouwjaar: 1800-1850 1850 1800-1850
Architect: mog. L.P. Roodbaard Roodbaard 1850 mog. L.P. Roodbaard


Beschrijving van Hervormde pastorie, tuin

Omschrijving TUIN in landschapsstijl, mogelijk naar ontwerp van L.P. Roodbaard en ontstaan in de eerste helft van de 19de eeuw. De aanleg achter het huis wordt gekenmerkt door slingerpaden en bolle perken van verschillende vorm en omvang. Op het terrein liggen ook een omhaagde ovale bleek, een moestuin en een wandelbosje met paden. De gezichtsbepalende beplanting wordt gevormd door eik, beuk, een enkele kastanje en hulst. Bij het huis een rode beuk. Op het terrein ook enkele oude fruitbomen. Waardering TUIN is van algemeen belang: - wegens de ouderdom; - wegens de tuinarchitectonische vormgeving van het landschappelijke gedeelte; - als voorbeeld van een pastorietuin in landschapsstijl; - wegens de mogelijke relatie met tuinarchitect L.P. Roodbaard; - wegens de ligging op een omgracht terrein; - als onderdeel van een bijzonder kerkelijk complex; - wegens de visuele relatie met de overige complexonderdelen en de eveneens beschermde hervormde kerk; - wegens de ligging in een gebied met hoogwaardige landschappelijke en architectonische kwaliteiten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527578
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde pastorie, tuin in Oudwoude

Hervormde pastorie, gracht, hekwerk en laan

Foarwei 38
Oudwoude (Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
Omschrijving OMGRACHTING, HEKWERK en LAAN. Het terrein wordt geheel omgeven door een GRACHT. Op de dam, aan laanzijde, een eenvoudig gieti..

Hervormde pastorie

Foarwei 38
Oudwoude (Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
Omschrijving PASTORIE, blijkens gedenksteen in de achtergevel gebouwd in 1806 in een ambachtelijke bouwtrant; ingangspartij uit 1906 met k..

Kerk van Oudwoude (Hervormde kerk)

Foarwei 46
Oudwoude (Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
Ned. Herv. Kerk. 15e eeuws kerkje; op het dak klein klokketorentje. Inwendig een familiebank en zes rouwborden benevens twee geschilderde wa..

Verenigingsgebouw

Foarwei 42
Oudwoude (Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
Omschrijving VERENIGINGSGEBOUW gebouwd omstreeks 1900 als dienstgebouw bij de hervormde Kerk van Oudwoude. Het gebouw in eclectische trant..

Spûkepleats

Foarwei 48
Oudwoude (Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
Mooie boerderij van het kop-hals-romptype. Alle vensters met roeden en luiken. Leibomen. Achtergevel, schuur met kippenloop en deur met zijl..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde pastorie, tuin in Oudwoude

Foto's (1)