De Jonge Willem/ De Zonnemolen (molenromp) in Roelofarendsveen

Groenewoudskade 15
2371BN Roelofarendsveen (gemeente Kaag en Braassem)

Bouwjaar: 1881 (bouw) 1931 (onttakeld)

Beschrijving van De Jonge Willem/ De Zonnemolen (molenromp)

Inleiding MOLENROMP. De achtkante molen is vermoedelijk in de 19e eeuw gebouwd als korenmolen. Bij de bouw van de molen werd mogelijk een bestaand van elders gekomen achtkant gebruikt. De molen is onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap en het gaande werk werden verwijderd. De molenromp kreeg een functie als vakantieverblijf en is tot op heden als zodanig in gebruik. De molenromp ligt aan de noordzijde van de Wijde Aa, op de dijk van de droogmakerij De Veenderpolder. Nabij de molenromp staan enige oude bijgebouwen en een bijgebouw van jongere datum. Deze bijgebouwen vallen buiten de werking van de Monumentenwet. De molenromp is dominant aanwezig in een open polder- en plassengebied. Omschrijving Het staande werk van de molenromp bestaat uit een lage gemetselde bakstenen voet met daarop een houten achtkant. De uit vier bouwlagen bestaande molenromp is gedekt met riet en voorzien van een plat dak. Waardering De molenromp is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een houten achtkante korenmolen; - vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriƫle ontwikkeling van Zuid-Holland en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege situationele waarden betreffende zijn ligging en de historische gaafheid van de omgeving; - vanwege de gaafheid van de molenbiotoop. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)