Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oude Liermolen in De Lier

Molen

Laan van Adrichem 30
2678CZ De Lier (gemeente Westland)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1717


Beschrijving van Oude Liermolen

Inleiding MOLENROMP. De ronde stenen molen is in 1717 ter vervanging van een voorganger gebouwd als poldermolen voor de bemaling van de Oude Lierpolder. Hij maalde met een scheprad als wateropvoerwerktuig uit op de Delflandsboezem middels een omkade voorboezem. De molen is omstreeks 1929 onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap, de romp tot de kapzolder en het gaande werk werden verwijderd. De molenromp werd toen voorzien van een oliemotor die de nieuw aangebrachte vijzel in de gehandhaafde watergang van het voormalige scheprad aandreef. De molenromp behield tot omstreeks 1980 zijn functie als gemaal en is tot op heden als reservegemaal in gebruik. Omschrijving De molenromp bestaat uit de ronde enigszins conisch gemetselde bakstenen romp met drie bouwlagen die destijds tot de kapzolder is ingekort. Hij is wit bepleisterd en voorzien van een plat dak ter hoogte van de vroegere kapzolder. De molenromp is ingericht als bedrijfsvaardig poldergemaal met een stalen vijzel en een sinds 1926 nagenoeg ongewijzigd en voor die tijd kenmerkend interieur. De vloer van de begane grond is betegeld in blokmotief met donkere en lichte tegels. Op de begane grond staat een oude oliemotor van het merk Crossley met de bijbehorende overbrenging en al die onderdelen die daar vanouds toe behoorden. De oorspronkelijk gemetselde waterlopen zijn nu deels uitgevoerd in beton. Bijzonder ook uit het oogpunt van historische polderbemalingstechniek is de nog aanwezige omkade voorboezem. Waardering De molenromp is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een ronde stenen poldermolen uit het begin van de 18e eeuw die in de eerste helft van de 20e eeuw is omgebouwd tot motorgemaal en waarvan de klassieke inrichting nog nagenoeg ongewijzigd aanwezig is; - vanwege cultuurhistorische waarden als essentieel onderdeel van de ontginnings- en waterstaatkundige geschiedenis van Zuid-Holland en het Westland in het bijzonder en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege situationele waarden betreffende de belendende waterlopen, waaronder de omkade voorboezem, en de historische gaafheid van de omgeving; - vanwege de gaafheid van de molenbiotoop; - vanwege zijn zeldzaamheid als een ronde stenen poldermolen in Delfland, een van de zeer weinige overgeblevenen van de meer dan 100 vroegere poldermolens in dit gebied; - vanwege het feit dat deze molen behoorde tot de vroegste ronde stenen poldermolens die in Holland zijn gebouwd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527574
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Blaker- of Oude Liermolen
Oude Liermolen
Oude Liermolen
Basisgegevens
Plaats De Lier
Bouwjaar 1717
Verdwenen verbouwd tot dieselgemaal in 1929
Type grondzeiler
Kenmerken ronde stenen molen
Functie voorheen poldermolen
Oorspronkelijk gebruik  bemaling van de Oude Lierpolder
Huidig gebruik  dieselgemaal
Monumentnummer  527574
Externe link(s) en afbeelding
Database Verdwenen Molens
De Hollandsche Molen
Crossley dieselmotor uit 1929
Crossley dieselmotor uit 1929
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Oude Liermolen is een voormalige poldermolen in De Lier (gemeente Westland). Deze stenen grondzeiler werd in 1717 aan de Laan van Adrichem gebouwd, ter vervanging van een eerdere wipmolen of achtkante bovenkruier uit 1595. Het was de derde molen op deze plaats. De Oude Liermolen bemaalde samen met een tweede molen de Oude Lierpolder. In 1929 kwam een einde aan de windbemaling. De molen werd onttakeld en de romp werd geschikt gemaakt als behuizing voor een stationaire motor, een dieselmotor van het merk Crossley. Deze motor drijft een vijzel aan, die het water ca. 1,50 m. opvoert. Voor het opstarten van de motor wordt gebruikgemaakt van perslucht en gloeilonten.

Sinds 1977 is het gemaal eigendom van het Hoogheemraadschap van Delfland, dat het nog tientallen jaren gebruikte als reservegemaal voor de polder. De motor uit 1929 staat nog steeds in de molenromp. Het gemaal is nog steeds maalvaardig en kan eventueel worden ingezet. Het geheel is een rijksmonument.


Monumenten in de buurt van Oude Liermolen in De Lier

Gepleisterde boerderij uit de 17e of 18e eeuw met fraai bouwlichaam. Rieten schilddak en vensters met negenruitsschuiframen.

Oostbuurtseweg 25
De Lier (Gemeente Westland)
Gepleisterde boerderij uit de 17e of 18e eeuw met fraai bouwlichaam. Rieten schilddak en vensters met negenruitsschuiframen.

Boerderij waarvan het dwarse woongedeelte rechts een onderkelderde opkamer heeft en gedekt wordt door een rieten wolfdak

Noord-Lierweg 4
De Lier (Gemeente Westland)
BOERDERIJ uit de 17e-18e eeuw, waarvan het dwarse woongedeelte rechts een onderkelderde opkamer heeft en gedekt wordt door een rieten wolfda..

Boerderij onder omlopend rieten schilddak

Woudtzicht 1
De Lier (Gemeente Westland)
BOERDERIJ uit de 17e eeuw onder omlopend rieten schilddak. Woongedeelte met in de zolderverdieping tweelichtskozijnen waarvan een met luikje..

De Timmerwerf

Hoofdstraat 63
De Lier (Gemeente Westland)
Inleiding Teruggerooid gelegen timmerwerkplaats daterend uit de eerste helft van de 17e-eeuw met in de 18e-eeuw aangebouwde woning en achte..

Vrijstaande houtloods op het achtererf

Hoofdstraat 63
De Lier (Gemeente Westland)
Inleiding Op het achtererf gesitueerde vrijstaande 19e-eeuwse houtloods. Omschrijving Vrijstaande, aan drie zijden open houtloods op sta..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oude Liermolen in De Lier

Foto's (3)