Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kralingerpolder, Grote- of Oude Molen (molenrestant) in Maasland

Molen

Oostgaag 23
3155CE Maasland (gemeente Midden Delfland)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1752 (bouw) 1913 (onttakeld)


Beschrijving van Kralingerpolder, Grote- of Oude Molen (molenrestant)

Inleiding MOLENRESTANT. De ronde stenen molen die bekend stond als de 'Grote Molen' is in 1752 gebouwd als poldermolen voor bemaling van de Kralingerpolder. Hij maalde tezamen met de iets westelijker gelegen 'Kleine Molen' na een omkade voorboezem uit op de Oostgaag, zijnde Delflands boezem. De molen is in 1913 onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap, een deel van de romp en het gaande werk werden verwijderd. Het molenrestant werd toen voorzien van een dieselmotor met centrifugaalpomp ter vervanging van het scheprad als wateropvoerwerktuig. Thans dient het gemaal nog slechts als reserve. Omschrijving Het molenrestant bestaat uit de aan een omkade voorboezem gelegen ronde conisch gemetselde bakstenen romp die bovenaan is ingekort en voorzien van een plat dak. Het molenrestant is ingericht als bedrijfsvaardig poldergemaal met daarin nog de centrifugaalpomp uit 1913 maar een inmiddels al eens (1958) vernieuwde dieselmotor als aandrijving. Waardering Het molenrestant is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een ronde stenen poldermolen uit het midden van de 18e eeuw die in de 20e eeuw is omgebouwd tot motorgemaal; - vanwege cultuurhistorische waarden als essentieel onderdeel van de ontginnings- en waterstaatkundige geschiedenis van Zuid-Holland en het Westland in het bijzonder en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege situationele waarden betreffende de belendende waterlopen, waaronder de omkade voorboezem, de nabije molenplaats van de voormalige 'Kleine Molen' en de historische gaafheid van de omgeving; - vanwege de gaafheid van de molenbiotoop; - vanwege zijn zeldzaamheid als een ronde stenen poldermolen in Delfland, één van de zeer weinige overgeblevenen van de meer dan 100 vroegere poldermolens is dit gebied; - vanwege het feit dat deze molen behoorde tot de oudere ronde stenen poldermolens die in Holland zijn gebouwd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527573
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kralingerpolder, Grote- of Oude Molen (molenrestant) in Maasland

Leeuwenwoning

Oostgaag 13
Maasland (Gemeente Midden Delfland)
"Leeuwenwoning". Grote BOERDERIJ op ongeveer haakse plattegrond (XVII). Twee vleugels, waarvan de westelijke gecementeerd is en gewijzigde p..

Boerderijtje met afgeknotte puntgevel, waarin geblokte ontlastingsbogen

Westgaag 2
Maasland (Gemeente Midden Delfland)
BOERDERIJTJE met afgeknotte puntgevel (XVII), waarin geblokte ontlastingsbogen.

Gaaglust

Oostgaag 43
Maasland (Gemeente Midden Delfland)
Inleiding BOERDERIJ met dwarsgeplaatst voorhuis op L-vormig grondplan, in 1902 gebouwd met mogelijk een oudere kern, in Ambachtelijk-tradit..

Schuur

Oostgaag 43
Maasland (Gemeente Midden Delfland)
Inleiding Vrijstaande SCHUUR uit het begin van de twintigste eeuw, behorende bij het boerderijcomplex Gaaglust en gelegen ten oosten van de..

Schuur

Oostgaag 43
Maasland (Gemeente Midden Delfland)
Inleiding Vrijstaande SCHUUR uit het begin van de twintigste eeuw, behorende bij boerderijcomplex Gaaglust, gelegen ten westen van de boerd..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kralingerpolder, Grote- of Oude Molen (molenrestant) in Maasland

Foto's (1)