Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het Overvelde, grafmonument in Diepenveen

Tuin Park Landgoed

Boxbergerweg 66
7431PP Diepenveen (gemeente Deventer)
Overijssel

Bouwjaar: ca. 1920


Beschrijving van Het Overvelde, grafmonument

Omschrijving onderdeel 6: GRAFMONUMENT behorende tot de historische buitenplaats Overvelde. In het wandelbos ten noordwesten van het hoofdgebouw ligt, omgeven door een oud grachtenstelsel, het graf van de familie Van Coeverden die van 1884 tot 1956 eigenaar van het landgoed was. Op het graf een eenvoudige natuurstenen grafsteen waarop de namen, de plaats en datum van de geboorte en de plaats en datum van het overlijden van de verschillende, ter plaatse begraven familieleden zijn aangebracht. Om het graf slanke, natuurstenen pijlers op vierkante grondslag, gedecoreerd met een krans en onderling verbonden door een ketting. De plaats wordt voorts gemarkeerd door een monumentale treurbeuk. Het grafmonument dateert vermoedelijk uit de jaren '20 van de 20ste eeuw. Waardering Het GRAFMONUMENT behorende tot de historische buitenplaats Overvelde is van algemeen belang: - vanwege de eenvoudige, harmonieuze vormgeving; - vanwege de bewuste enscenering in en de verbondenheid met het parbos ten noordwesten van het huis (het zgn. 'kabinet'); - vanwege de visueel-ruimtelijke relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527571
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Het Overvelde, grafmonument in Diepenveen

Het Overvelde, brug

Boxbergerweg 66
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Omschrijving onderdeel 4: BRUG behorende tot de historische buitenplaats Overvelde. Ten westen van het hoofdgebouw voert de toegangslaan ..

Het Overvelde, hekpijlers

Boxbergerweg 66
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Omschrijving onderdeel 7: HEKPIJLERS behorende tot de historische buitenplaats Overvelde. De toegang tot de oprijlaan naar het hoofdgebouw..

Het Overvelde, tuin- en parkaanleg

Boxbergerweg 66
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de historische buitenplaats Overvelde. Het hoofdgebouw ligt centra..

Landhuis Het Overvelde

Boxbergerweg 66
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Overvelde). Het wit gepleisterde, blokvormige hoofdgebouw ligt centraal in de aanleg en bestaat uit..

Het Overvelde, Woonboerderij De Willigerije, boerenbedrijf tot 1995

Boxbergerweg 62
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Omschrijving onderdeel 5: BOERDERIJ DE WILGERIJ behorende tot de historische buitenplaats Overvelde. Ten zuiden van huis Overvelde ligt b..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)