Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het Overvelde, Woonboerderij De Willigerije, boerenbedrijf tot 1995 in Diepenveen

Boerderij

Boxbergerweg 62
7431PP Diepenveen (gemeente Deventer)
Overijssel

Bouwjaar: ca. 1870


Beschrijving van Het Overvelde, Woonboerderij De Willigerije, boerenbedrijf tot 1995

Omschrijving onderdeel 5: BOERDERIJ DE WILGERIJ behorende tot de historische buitenplaats Overvelde. Ten zuiden van huis Overvelde ligt boerderij de Wilgerij. De middenpartij van de monumentale boerderij is geprojecteerd op de meest zuidelijke dwarsas behorend tot de formele lanenstructuur van het landgoed. Zodoende vertegenwoordigt het complex ter plaatse een belangrijke ornamentele waarde. De deels onderkelderde boerderij op rechthoekige grondslag is opgetrokken uit rode baksteen, bestaat uit één bouwlaag en een zolder- annex kapverdieping onder een rietgedekt zadeldak met afgewolfde uiteinden. In de voor- en achtergevel diverse vensters en deuren, in de eindgevels een centrale dubbele inrijdeur geflankeerd door staldeuren. Het woonhuis is ondergebracht in een centraal bouwdeel dat haaks op de lange westgevel is geplaatst en tot de nokhoogte van de boerderij werd opgetrokken. Het wordt gedekt door een rietgedekt overkragend zadeldak. Op de begane grond centraal een eenvoudige toegangsdeur met meerruits bovenlicht geflankeerd door meerruits schuifvensters en rechts een keldervenster onder het schuifvenster. Ter hoogte van de kap drie smalle hoge getoogde meerruits vensters, waarvan het middelste breder is dan de beide anderen. In de top een rond venster. De boerderij dateert tenminste uit de eerste helft van de 19de eeuw, maar is mogelijk ouder. Waardering De BOERDERIJ 'DE WILGERIJ' behorende tot de historische buitenplaats Overvelde is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de ornamentele waarde, in het bijzonder als visuele beëindiging van één van de dwarslanen; - vanwege de oorspronkelijk functioneel-ruimtelijke relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527570
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Het Overvelde, Woonboerderij De Willigerije, boerenbedrijf tot 1995 in Diepenveen

Het Overvelde, brug

Boxbergerweg 66
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Omschrijving onderdeel 4: BRUG behorende tot de historische buitenplaats Overvelde. Ten westen van het hoofdgebouw voert de toegangslaan ..

Het Overvelde, grafmonument

Boxbergerweg 66
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Omschrijving onderdeel 6: GRAFMONUMENT behorende tot de historische buitenplaats Overvelde. In het wandelbos ten noordwesten van het hoof..

Het Overvelde, hekpijlers

Boxbergerweg 66
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Omschrijving onderdeel 7: HEKPIJLERS behorende tot de historische buitenplaats Overvelde. De toegang tot de oprijlaan naar het hoofdgebouw..

Het Overvelde, tuin- en parkaanleg

Boxbergerweg 66
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de historische buitenplaats Overvelde. Het hoofdgebouw ligt centra..

Landhuis Het Overvelde

Boxbergerweg 66
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Overvelde). Het wit gepleisterde, blokvormige hoofdgebouw ligt centraal in de aanleg en bestaat uit..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)