Het Overvelde, brug in Diepenveen

Boxbergerweg 66
7431PP Diepenveen (gemeente Deventer)

Bouwjaar: vermoedelijk 19e eeuw

Beschrijving van Het Overvelde, brug

Omschrijving onderdeel 4: BRUG behorende tot de historische buitenplaats Overvelde. Ten westen van het hoofdgebouw voert de toegangslaan over een brug welke bestaat uit twee keermuren van vermoedelijk gegoten betonachtig materiaal, die aan weerszijden worden beƫindigd door vierkante pijlers van hetzelfde materiaal. Op de vier pijlers staan schampstenen van gepleisterde rode baksteen op vierkante grondslag waarvan de hoeken zijn afgeschuind, bekroond door een piramide-vormige afdeksteen. De schampstenen zijn paarsgewijs verbonden door een ijzeren ketting. Het brugdek onderscheidt zich niet van omgeving, een met klinkers bestrate weg met aan weerszijden een strook gras. De brug dateert vermoedelijk uit de 19de eeuw. Waardering De BRUG behorende tot de historische buitenplaats Overvelde is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de eenvoudige, doelmatige vormgeving; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)