Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het Overvelde, tuin- en parkaanleg in Diepenveen

Tuin Park Landgoed

Boxbergerweg 66
7431PP Diepenveen (gemeente Deventer)
Overijssel

Bouwjaar: 17e of 18e eeuw


Beschrijving van Het Overvelde, tuin- en parkaanleg

Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de historische buitenplaats Overvelde. Het hoofdgebouw ligt centraal in de aanleg en is vanaf de Boxbergerweg bereikbaar via een lange, met bomen beplante toegangslaan, die deel uitmaakt van een formele lanenstructuur uit de 17de of 18de eeuw. Het huis is niet geprojecteerd op de westwaarts gelegen Boxbergerweg, maar noordwestwaarts het bos in. De toegangslaan maakt aan het einde dan ook een bocht om aan de voorzijde van het huis uit te komen. Het landgoed bestaat voornamelijk uit bouwlanden, afgewisseld met bos. Het heeft een uitgesproken agrarisch, wat verschraald karakter. Tussen het huis en de Boxbergerweg ligt de eerdergenoemde formele lanenstructuur uit de late 17de of de vroege 18de eeuw. Deze structuur bestaat uit twee noordzuid geori├źnteerde lanen (oorspronkelijk drie) en drie dwarslanen daar tussen. De Boxbergerweg en een laan pal ten westen van het hoofdgebouw vormen de noordzuid structuur, de dwarslanen leiden alle naar een erf: de noordelijke naar boerderij 't Nagel ten noorden van het huis, de middelste is de toegangslaan naar het Overvelde en de zuidelijke gaat naar boerderij de Wilgerij ten zuidoosten van het huis. Ten noordoosten van het hoofdgebouw lag lange tijd 'het kabinetje', een hoefijzervormige structuur van een binnen- en een buitengracht. De ruimte tussen de binnen en buitengracht was achtereenvolgens in gebruik als boomgaard, wandelbos en weiland, de binnengracht omsloot een centrale vijver en de buitengracht was aan de noordwestzijde vergraven tot een vijver in de vorm van een 'kuif', zoals deze op kasten voorkomt, vandaar waarschijnlijk de naam 'kabinetje'. Tegenwoordig bevindt zich ter plaatse een wandelbos waarin nog een deel van het grachtenstelsel aanwezig is. De kuifvormige uitstulping is echter van vorm veranderd, omdat de Van Coeverdens aan de binnenzijde een deel van de vijver hebben gedempt om daar een familiegraf te plaatsen. Waardering De TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de historische buitenplaats Overvelde is van algemeen belang: - vanwege het park in landschapsstijl uit circa 1850 met ge├»ntegreerde formele lanenstructuur; - vanwege ouderdom van een deel van de houtopstand; - vanwege de aanwezigheid van een grafmonument; - vanwege de visueel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527567
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Het Overvelde, tuin- en parkaanleg in Diepenveen

Het Overvelde, brug

Boxbergerweg 66
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Omschrijving onderdeel 4: BRUG behorende tot de historische buitenplaats Overvelde. Ten westen van het hoofdgebouw voert de toegangslaan ..

Het Overvelde, grafmonument

Boxbergerweg 66
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Omschrijving onderdeel 6: GRAFMONUMENT behorende tot de historische buitenplaats Overvelde. In het wandelbos ten noordwesten van het hoof..

Het Overvelde, hekpijlers

Boxbergerweg 66
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Omschrijving onderdeel 7: HEKPIJLERS behorende tot de historische buitenplaats Overvelde. De toegang tot de oprijlaan naar het hoofdgebouw..

Landhuis Het Overvelde

Boxbergerweg 66
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Overvelde). Het wit gepleisterde, blokvormige hoofdgebouw ligt centraal in de aanleg en bestaat uit..

Het Overvelde, Woonboerderij De Willigerije, boerenbedrijf tot 1995

Boxbergerweg 62
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Omschrijving onderdeel 5: BOERDERIJ DE WILGERIJ behorende tot de historische buitenplaats Overvelde. Ten zuiden van huis Overvelde ligt b..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)