Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landhuis Het Overvelde in Diepenveen

Kasteel Buitenplaats

Boxbergerweg 66
7431PP Diepenveen (gemeente Deventer)
Overijssel

Bouwjaar: ca. 1800 1800 ca. 1800


Beschrijving van Landhuis Het Overvelde

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Overvelde). Het wit gepleisterde, blokvormige hoofdgebouw ligt centraal in de aanleg en bestaat uit een begane grond, verdieping en zolder onder een met gesmoorde, Hollandse pannen gedekt, afgeplat schilddak met vier schoorstenen op de hoeken. De symmetrische voorgevel is vijf traveëen breed en voorzien van een centrale voordeur met bovenlicht, opgenomen in een pilasterstelling, geflankeerd door hoge schuifvensters in empirestijl. In alle gevels zijn de vensters op de verdieping minder hoog dan de vensters op de begane grond. De vensters waren gedurende verschillende perioden voorzien van gepaneelde luiken, thans ontbreken ze geheel. De overgang naar het dak wordt gemarkeerd door een eenvoudig hoofdgestel. De rechter zijgevel telt drie traveeën. Links en centraal in de gevel dubbele, openslaande meerruits deuren naar de tuin, rechts en op de verdieping schuifvensters als boven in de voorgevel. De achtergevel is drie venstertraveeën breed, in het midden bevindt zich een achterdeur met bovenlicht, die aan weerszijden geflankeerd wordt door een meerruits venster, het rechter venster is groter van formaat dan de andere voorkomende vensters, op de verdieping de gebruikelijke vensters in de linker en rechter travee en een hoog smal venster boven de deur. De linkerzijgevel kent een onregelmatige vensterindeling, aan de voorzijde op de begane grond een groot driestrooks venster, daarboven een schuifvenster, aan de achterzijde zowel op de begane grond als op de verdieping een klein venster. Waardering Het HOOFDGEBOUW (Overvelde) is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - als representatief voorbeeld van een eenvoudig landhuis van omstreeks 1800; - vanwege de kenmerkende ligging binnen het landschapspark; - vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met het park en met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527566
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landhuis Het Overvelde in Diepenveen

Het Overvelde, brug

Boxbergerweg 66
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Omschrijving onderdeel 4: BRUG behorende tot de historische buitenplaats Overvelde. Ten westen van het hoofdgebouw voert de toegangslaan ..

Het Overvelde, grafmonument

Boxbergerweg 66
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Omschrijving onderdeel 6: GRAFMONUMENT behorende tot de historische buitenplaats Overvelde. In het wandelbos ten noordwesten van het hoof..

Het Overvelde, hekpijlers

Boxbergerweg 66
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Omschrijving onderdeel 7: HEKPIJLERS behorende tot de historische buitenplaats Overvelde. De toegang tot de oprijlaan naar het hoofdgebouw..

Het Overvelde, tuin- en parkaanleg

Boxbergerweg 66
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de historische buitenplaats Overvelde. Het hoofdgebouw ligt centra..

Het Overvelde, Woonboerderij De Willigerije, boerenbedrijf tot 1995

Boxbergerweg 62
Diepenveen (Gemeente Deventer)
Omschrijving onderdeel 5: BOERDERIJ DE WILGERIJ behorende tot de historische buitenplaats Overvelde. Ten zuiden van huis Overvelde ligt b..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)