Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Polder Bergambacht/ De Kleine Molen/ Molen van Hol: restant van de wipmolen gebouwd als poldermolen voor de bemaling van de polder Bergambacht in Haastrecht

Bilwijkerweg 121
2851ES Haastrecht (gemeente Vlist)

Bouwjaar: 1620 of eerder 1879 (buiten bedrijf) 1885 (bovenhuis gesloopt)

Beschrijving van Polder Bergambacht/ De Kleine Molen/ Molen van Hol: restant van de wipmolen gebouwd als poldermolen voor de bemaling van de polder Bergambacht

Inleiding MOLENRESTANT. De wipmolen is vermoedelijk in de 17e eeuw gebouwd als poldermolen voor de bemaling van de polder Bergambacht. Hij was voorzien van een inwendige molenaarswoning en een scheprad als wateropvoerwerktuig. De molen was één van de drie molens (een ondermolen) die hier gezamenlijk een getrapte bemaling vormden. De molen is na de bouw van een stoomgemaal bij Haastrecht omstreeks 1875 onttakeld, waarbij het wiekenkruis, het bovenhuis en het gaande werk werden verwijderd. Het molenrestant kreeg een functie als woning en is tot op heden als zodanig in gebruik. Het molenrestant heeft een belangrijke landschappelijke functie. Omschrijving Het molenrestant bestaat uit een lage gemetselde bakstenen voet met daarop de houten piramidevormige ondertoren van een wipmolen. Het uit twee bouwlagen bestaande molenrestant is gedekt met riet en voorzien van een puntdak. De molenwerf is, waarschijnlijk wat verlaagd, nog min of meer aanwezig. Waardering Het molenrestant is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een wipmolen; - vanwege cultuurhistorische waarden als essentieel onderdeel van de ontginnings- en waterstaatkundige geschiedenis van Zuid-Holland en de Krimpenerwaard in het bijzonder en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege situationele waarden betreffende de belendende waterlopen, het open polderlandschap en de historische gaafheid van de omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)