Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Molenrestant Polder Nieuwkoop en Noorden, Achtkante Molen/ Nieuwe Ziende Molen in Nieuwkoop

Molen

Ziendeweg 8
2421NC Nieuwkoop
Zuid Holland

Bouwjaar: 1809

(1 recensie)

Beschrijving van Molenrestant Polder Nieuwkoop en Noorden, Achtkante Molen/ Nieuwe Ziende Molen

Inleiding MOLENRESTANT. De achtkante bovenkruier is in 1809 gebouwd als poldermolen voor de bemaling van de polder Nieuwkoop en Noorden en daarbij voorzien van een inwendige molenaarswoning. De bouw had plaats in verband met de droogmaking van de Nieuwkoopse en Zevenhovense plassen en de daaruit voortvloeiende waterstaatkundige veranderingen. Daarmee kwam het aantal molens van de polder op drie. De molen is omstreeks 1920 onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap, de romp tot de onderste bintlaag en het gaande werk werden verwijderd. Het molenrestant kreeg een functie als woning en is tot op heden als zodanig in gebruik. Het molenrestant heeft een belangrijke functie in een vrij open en oorspronkelijk polderlandschap. Omschrijving Het molenrestant bestaat uit een gemetselde bakstenen voet met daarop een houten achtkant. Het uit twee bouwlagen bestaande molenrestant is ter hoogte van de onderste bintlaag ingekort, is gedekt met riet en voorzien van een houten puntdak met dakpannen. In het molenrestant zijn de oorspronkelijke woningindeling en het oorspronkelijke interieur nog grotendeels aanwezig. Waardering Het molenrestant is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een houten achtkante poldermolen uit het begin van de 19e eeuw; - vanwege cultuurhistorische waarden als essentieel onderdeel van de ontginnings- en waterstaatkundige geschiedenis van Zuid-Holland en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege situationele waarden betreffende de belendende waterlopen, het open polderlandschap en de historische gaafheid van de omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527561
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Molenrestant Polder Nieuwkoop en Noorden, Achtkante Molen/ Nieuwe Ziende Molen
3
Recensie door: ()
Volgens mij de verkeerde molen op de foto. Deze staat aan Achttienkavels en is in betere staat dan de Ziendeweg.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Molenrestant Polder Nieuwkoop en Noorden, Achtkante Molen/ Nieuwe Ziende Molen in Nieuwkoop

Boerderij, verdieping en hoog, met pannen gedekt schilddak. Deuromlijsting met eenvoudige pilasters en hoofdgestel. In de verdieping zesruitsschuifram ..

Lindenhovestraat 2
Zwammerdam (Gemeente Alphen aan den Rijn)
Boerderij met woongedeelte vroeg uit de 19e eeuw. Verdieping en hoog, met pannen gedekt schilddak. Deuromlijsting met eenvoudige pilasters e..

Dwarshuis onder pannen zadeldak tussen puntgevels. Driedelige dakkapel met zijstukken. Deuromlijsting met pilasters en hoofdgestel. Rechts opkamer. Ve ..

Plein 8
Zwammerdam (Gemeente Alphen aan den Rijn)
Dwarshuis uit de 18e eeuw onder pannen zadeldak tussen puntgevels. Driedelige dakkapel met zijstukken. Deuromlijsting met pilasters en hoofd..

Nederlands Hervormde Kerk

Kerkplein 7
Zwammerdam (Gemeente Alphen aan den Rijn)
Ned.Herv.Kerk. Eenbeukige, laat-gotische kruiskerk met vijfzijdig gesloten koor en houten tongewelven met trekbalken. Hersteld na verwoestin..

Toren van de Nederlands Hervormde Kerk

Kerkplein 7
Zwammerdam (Gemeente Alphen aan den Rijn)
Toren. In de kerk gebouwde, eenvoudige laat-gotische toren met bakstenen boogfries en slanke, ingesnoerde spits. Gerestaureerd omstreeks 196..

Dwarshuis met pannen zadeldak tussen puntgevels en rechts een opkamer. Deur met eenvoudige omlijsting en hoofdgestel. Achter het huis een uitspringend ..

Kerkplein 6
Zwammerdam (Gemeente Alphen aan den Rijn)
18e eeuws dwarshuis met pannen zadeldak tussen puntgevels en rechts een opkamer. Deur met eenvoudige omlijsting en hoofdgestel. Achter het h..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)