Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Molenrestant bemaling Oude of Hoge polder in Pijnacker

Molen

Molenlaan 10
2641PR Pijnacker (gemeente Pijnacker Nootdorp)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1861


Beschrijving van Molenrestant bemaling Oude of Hoge polder

Inleiding MOLENRESTANT. Deze achtkante molen is in 1861 gebouwd in opdracht van de Commissie tot Droogmaking der Plassen in den Ouden Polder van Pijnacker. Hij was ingericht als poldermolen voor de droogmaking en de bemaling van een uitgeveend gebied in de Oude of Hoge polder van Pijnacker en had een vijzel als wateropvoerwerktuig. De molen moest normaliter als onderbemaling op de Hoge polder uitmalen. Bij een stilstand van de hoofdbemaling daarvan vanwege een te hoge boezemstand kon hij toch blijven malen door uit te slaan op een speciale bergboezem. De molen is omstreeks 1918 onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap, de romp tot ruim boven de onderste bintlaag en het gaande werk werden verwijderd. Het molenrestant kreeg een functie als mechanisch gemaal en machinistenwoning. Het heeft thans een functie als elektrisch gemaal en woning. Het molenrestant heeft nog een beduidende functie in een vrij open en tamelijk oorspronkelijk polderlandschap. Omschrijving Het molenrestant bestaat uit de gemetselde bakstenen voet met daarop een houten achtkant. Het uit drie bouwlagen bestaande molenrestant is ruim boven de onderste bintlaag ingekort, gedekt met riet en voorzien van een houten puntdak. Het molenrestant is ingericht met een volautomatische pompinstallatie die niet van waarde is vanuit het oogpunt van monumentenzorg. De achterwaterloop is thans uitgevoerd in beton. De voorwaterloop is afgedekt met een houten dek en kan door een afsluitmogelijkheid naar twee richtingen uitmalen als bovengenoemd. Het molenrestant is voorzien van twee gevelstenen die betrekking hebben op respectievelijk de bouw van de molen en de ombouw tot motorgemaal. Waardering Het molenrestant is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een houten achtkante poldermolen uit de tweede helft van de 19e eeuw die in het begin van de 20e eeuw is omgebouwd tot motorgemaal; - vanwege cultuurhistorische waarden als essentieel onderdeel van de ontginnings- en waterstaatkundige geschiedenis van Zuid-Holland en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege situationele waarden betreffende de belendende waterlopen, het open polderlandschap en de historische gaafheid van de omgeving; - vanwege zijn zeldzaamheid als een poldermolen met een afsluitmogelijkheid in de voorwaterloop om zowel op de Hoge polder als op een bergboezem te kunnen uitmalen. Het systeem van tijdelijke uitmaling naar een opslag in een bergboezem kwam bij een aantal polders in het oosten van Delfland voor. Daarvan is echter nauwelijks meer iets over. Dat maakt dit molenrestant vooral zo belangrijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527560
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Molen van Van der Hoeven
Pijnacker - Molenlaan 10.jpg
Basisgegevens
Plaats Pijnacker
Bouwjaar 1861
Verdwenen 1918 onttakeld
Type Grondzeiler
Kenmerken Stenen veldmuren
rietgedekte bovenbouw
Functie Poldermolen
Monumentnummer  527560
Externe link(s)
Database Verdwenen Molens
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De molen van Van der Hoeven is een voormalige grondzeiler in Pijnacker, ontworpen door J.P. van den Berg Jz, de fabriek-landmeter van Delfland en P.A. Korevaar, een bekend waterbouwkundige uit die tijd. De bouw werd in 1861 aanbesteed. De bouw werd uitgevoerd door Johannes Notenboom, meester-timmerman en molenmaker te Pijnacker. De stichtingskosten waren ƒ 32.747,40. De molen maalde niet direct uit op de Delflands boezem, maar op de Oude of Hoge Polder van Pijnacker.De Droogmaking was dus een polder in een polder. Daarnaast kon de molen via een aparte voorwaterloop ook uitmalen op een bergboezem.

De eerste molenaar was Thomas van der Hoeven, zijn opvolger was zijn zoon Toon, die weer werd opgevolgd door Arie van der Hoeven. En die werd weer opgevolgd door Antoon van der Hoeven. Daarom heette de molen in de volksmond "de molen van Van der Hoeven". Inclusief de kinderen van Antoon hebben er vijf generaties Van der Hoeven in de molen gewoond.

In 1917 werd besloten de molen te verbouwen tot een elektrisch gemaal. De Gebr. Stork & Co. te Hengelo leverde de bemalingssinstallatie, bestaande uit een centrifugaalpomp met een capaciteit van 30 m3 per minuut bij een opvoerhoogte van 3,10 m, gedreven door een elektromotor van 45 pk met toebehoren. Van de molen resteert sinds 1918 niet meer dan een afgezaagde romp.


Monumenten in de buurt van Molenrestant bemaling Oude of Hoge polder in Pijnacker

Boerderij "Het land is niet ondankbaar", onderkelderd, met rieten wolfdaken. In het woongedeelte een zoldervenster met luikjes en houten kruiskozijn

Katwijkerlaan 46
Pijnacker (Gemeente Pijnacker Nootdorp)
"Het land is niet ondankbaar". Boerderij uit de 18e eeuw, onderkelderd, en met rieten wolfdaken. In het woongedeelte een zoldervenster met l..

Boerderij onder rieten wolfdak. In de voorgevel van het woongedeelte jaartalankers. Rechts onderkelder. Hooiluik onder opgewipt gedeelte van het dak i ..

Nieuwkoopseweg 11
Pijnacker (Gemeente Pijnacker Nootdorp)
Boerderij onder rieten wolfdak. In de voorgevel van het woongedeelte jaartalankers: 1801. Rechts onderkelder. Deuromlijsting met pilasters e..

St. Johannes de Doper: pastorie

Oostlaan 38
Pijnacker (Gemeente Pijnacker Nootdorp)
Inleiding Bij de R.K.-kerk behorende PASTORIE gebouwd in 1891-1892 naar een ontwerp van A.C. Bleijs in de neoromaanse stijl. Kerk en pastor..

St. Johannes de Doper: kruisbasiliek

Oostlaan 36
Pijnacker (Gemeente Pijnacker Nootdorp)
Inleiding KERK, type kruisbasiliek, gebouwd in 1891-1892 naar een ontwerp van A.C. Bleijs in de op het Rijnland geïnspireerde neoromaanse ..

Herenhuis met verdieping en hoog schilddak, waarin een dakkapel met vleugelstukken

Oostlaan 25
Pijnacker (Gemeente Pijnacker Nootdorp)
HERENHUIS uit het derde kwart van de 18e eeuw met verdieping en hoog schilddak, waarin een dakkapel met vleugelstukken. Deuromlijsting met v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Molenrestant bemaling Oude of Hoge polder in Pijnacker

Foto's (2)