Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landgoed Eerde: grafkelder van de familie Van Pallandt in Ommen

Tuin Park Landgoed

Meertjesweg 2
7731PM Ommen
Overijssel

Bouwjaar: midden 19e eeuw 1850 midden 19e eeuw


Beschrijving van Landgoed Eerde: grafkelder van de familie Van Pallandt

Omschrijving onderdeel 11: GRAFKELDER behorende tot de buitenplaats Eerde. Ten noordoosten van de huisplaats ligt de grafkelder van de familie Van Pallandt. De kelder is toegankelijk via een dubbele deur met decoratief hang- en sluitwerk, opgenomen in een sobere hardstenen omlijsting, en ligt besloten tussen twee schuin aflopende, bakstenen keermuren, welke zijn voorzien van een pleisterlaag. Links en rechts van de keermuren een ornamenteel smeedijzeren spijlenhek met voluutvormige beëindiging op een lage, gepleisterde plint. De omlijsting van de toegangsdeur is samengesteld uit pilasters, een architraaf en een fronton, met een zuil als centraal bekronend element. Het geheel heeft een typisch laat 19de-eeuwse vormgeving en is zodoende niet tot een klassieke orde te herleiden. De architraaf draagt het in reliëf uitgevoerde opschrift "GRAFKELDER VAN PALLANDT VAN EERDE". Het fronton daarboven wordt in het midden gesierd door een gesneden wapenschild. Architraaf en fronton zijn voorts gedecoreerd met gesneden organische motieven en aan weeszijden voorzien van een voluutvormige beëindiging. De grafkelder dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw. Waardering De GRAFKELDER behorende tot de buitenplaats Eerde is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de kenmerkende 19de-eeuwse vormgeving; - vanwege de rituele verbondenheid met de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527557
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landgoed Eerde: grafkelder van de familie Van Pallandt in Ommen

Landgoed Eerde: ijskelder

Meertjesweg 2
Ommen
Omschrijving onderdeel 10: IJSKELDER behorende tot de buitenplaats Eerde. Ten noordoosten van de huisplaats ligt een uit rode baksteen opg..

Landgoed Eerde: schuur bij dienstwoning met koetshuis

Hammerweg 67
Ommen
Omschrijving onderdeel 14: SCHUUR bij dienstwoning met koetshuis behorende tot de buitenplaats Eerde. Ten noorden van de dienstwoning met k..

Landgoed Eerde: dienstwoning met koetshuis

Hammerweg 67
Ommen
Omschrijving onderdeel 13: DIENSTWONING MET KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Eerde. Ten westen van de zichtas over het grand canal..

Landgoed Eerde: tuinmanswoning

Kruupweg 3
Ommen
Omschrijving onderdeel 12: TUINMANSWONING behorende tot de buitenplaats Eerde. De dwarslaan voor de huisplaats wordt aan de westzijde visue..

Boerderij op rechthoekige plattegrond onder rietgedekt zadeldak met beschoten geveltoppen

Baron van Pallandtlaan 2
Ommen
Omschrijving BOERDERIJ op rechthoekige plattegrond onder rietgedekt zadeldak met beschoten geveltoppen. Het dak heeft boven het bedrijfsged..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)