Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige Oranjerie Kasteel Eerde in Ommen

Tuin Park Landgoed

de Stouwe 1
7731PJ Ommen
Overijssel

Bouwjaar: laatste helft 19e eeuw 1850 laatste helft 19e eeuw


Beschrijving van Voormalige Oranjerie Kasteel Eerde

Omschrijving onderdeel 9: Voormalige ORANJERIE behorende tot de buitenplaats Eerde. Ten zuidwesten van de huisplaats ligt in de voormalige moestuin een voormalige oranjerie. Het betrekkelijk smalle, langgerekte gebouw op rechthoekige plattegrond is opgetrokken uit rode baksteen en heeft een plat dak. De achter- en eindgevels worden geleed, respectievelijk ingekaderd, door gepleisterde, bakstenen pilasters op gietijzeren basementen en met een gietijzeren kapiteel in de Ionische orde. Rondom een hoofdgestel met tandlijst. De achtergevel (noord) is zeven traveëen breed; in de meest oostelijke travee een eenvoudige toegangsdeur. De hoofdingang bevindt zich in de westelijke eindgevel en bestaat uit een monumentale, hoge, dubbele paneeldeur met geprofileerde omlijsting. Het gevelvlak is gedecoreerd met siermetselwerk, uitgevoerd in gele baksteen. De oostelijke eindgevel is blind. Aan de zuidzijde bevindt zich een aankapping, welke grotendeels is uitgevoerd in glas. Aan de voorzijde meerruits vensters met kleine roedenverdeling op een lage gepleisterde borstwering; centraal een dubbele glasdeur naar de verdiepte tuin. Het glazen lessenaarsdak is recentelijk (XXd) vernieuwd en bestaat uit een raamwerk met rechthoekige roedenverdeling. Inwendig zeven gietijzeren kolommen met Ionische kapitelen, die het dak ondersteunen. De oranjerie dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw. Ten zuiden van de oranjerie een verdiepte tuin met flagstone-padenkruis, borders en perken, die in aanleg teruggaat tot 1920-1930. De vormgeving van de tuin is vermoedelijk geïnspireerd op ontwerpen van tuinarchitect L.A. Springer. Er bestaat een ontwerp van Springer voor deze tuin, maar dat is niet uitgevoerd. Waardering De voormalige ORANJERIE behorende tot de buitenplaats Eerde is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de kenmerkende laat-19de-eeuwse vormgeving met gietijzeren onderdelen; - vanwege de kenmerkende ligging in de voormalige moestuin; - vanwege de verdiepte tuin aan de zuidzijde, die onlosmakelijk met de oranjerie verbonden is; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527555
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige Oranjerie Kasteel Eerde in Ommen

Eerde: historische tuin- en parkaanleg

de Stouwe 1
Ommen
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Eerde. De kern van de buitenplaats Eerde wordt ge..

Eerde: ensemble van toegangsbrug, terras en keermuren met balustrade

de Stouwe 1
Ommen
Omschrijving onderdeel 3: ENSEMBLE VAN TOEGANGSBRUG, TERRAS EN KEERMUREN MET BALUSTRADE behorende tot de buitenplaats Eerde. Het omgrach..

Eerde: westelijk bouwhuis

de Stouwe 1
Ommen
Omschrijving onderdeel 4A: WESTELIJK BOUWHUIS. Inleiding Ter weerszijden van het door lage bakstenen balustrades besloten voorplein staan ..

Eerde: oostelijk bouwhuis

de Stouwe 1
Ommen
Omschrijving onderdeel 4B: OOSTELIJK BOUWHUIS. Inleiding Ter weerszijden van het door lage bakstenen balustrades besloten voorplein staan ..

Eerde: ornamentele sokkel (restant zonnewijzer)

de Stouwe 1
Ommen
Omschrijving onderdeel 5: ORNAMENTELE SOKKEL behorende tot de buitenplaats Eerde. Centraal op het voorplein staat op een ornamentele, ha..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)