Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eerde: tuinmuur met hoekpaviljoens in Ommen

Tuin Park Landgoed

de Stouwe 1
7731PJ Ommen
Overijssel

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Eerde: tuinmuur met hoekpaviljoens

Omschrijving onderdeel 8: TUINMUUR MET HOEKPAVILJOENS behorende tot de buitenplaats Eerde. De voormalige nutstuinen achter en opzij van de kernbebouwing worden aan de noordzijde begrensd door een tuinmuur. Deze strekt zich vanaf de noordelijke eindgevels van de bouwhuizen uit in oostelijke en westelijke richting om daar te eindigen in een tuinpaviljoen. De gemetselde rood bakstenen muur wordt aan de parkzijde geleed door lisenen en aan de tuinzijde door steunberen. De zeshoekige paviljoens op de hoeken worden bekroond door een koepeldak, gedekt met leien. De veelhoekige plattegrond wordt geaccentueerd door overhoekse gemetselde lisenen. Rondom een eenvoudige afsluitende gootlijst en meerruits vensters met kleine roedenverdeling, aan de tuinzijde een meeruits deur, voorafgegaan door een hardstenen stoepje. Waardering De TUINMUUR MET HOEKPAVILJOENS behorende tot de buitenplaats Eerde is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de bijzondere vormgeving en de ornamentele waarde; - als voorbeeld van een gaaf bewaarde tuinmuur met hoekpaviljoens uit de 18de eeuw; - vanwege de visueel- en functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527554
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eerde: tuinmuur met hoekpaviljoens in Ommen

Eerde: historische tuin- en parkaanleg

de Stouwe 1
Ommen
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Eerde. De kern van de buitenplaats Eerde wordt ge..

Eerde: ensemble van toegangsbrug, terras en keermuren met balustrade

de Stouwe 1
Ommen
Omschrijving onderdeel 3: ENSEMBLE VAN TOEGANGSBRUG, TERRAS EN KEERMUREN MET BALUSTRADE behorende tot de buitenplaats Eerde. Het omgrach..

Eerde: westelijk bouwhuis

de Stouwe 1
Ommen
Omschrijving onderdeel 4A: WESTELIJK BOUWHUIS. Inleiding Ter weerszijden van het door lage bakstenen balustrades besloten voorplein staan ..

Eerde: oostelijk bouwhuis

de Stouwe 1
Ommen
Omschrijving onderdeel 4B: OOSTELIJK BOUWHUIS. Inleiding Ter weerszijden van het door lage bakstenen balustrades besloten voorplein staan ..

Eerde: ornamentele sokkel (restant zonnewijzer)

de Stouwe 1
Ommen
Omschrijving onderdeel 5: ORNAMENTELE SOKKEL behorende tot de buitenplaats Eerde. Centraal op het voorplein staat op een ornamentele, ha..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)