Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eerde: toegangshek met vazen en lantaarns in Ommen

Tuin Park Landgoed

de Stouwe 1
7731PJ Ommen
Overijssel

Bouwjaar: 1854
Architect: I.H. Eberson


Beschrijving van Eerde: toegangshek met vazen en lantaarns

Omschrijving onderdeel 7: TOEGANGSBRUG MET VAZEN EN LANTAARNS behorende tot de buitenplaats Eerde. Het voorplein is toegankelijk via een rood bakstenen dubbele boogbrug uit 1854, ontworpen door I.H. Eberson en voorzien van een met gele klinkers bestraat brugdek, dat aan weerszijden wordt begrensd een hardstenen stoep. Hierop een decoratieve hardstenen balustrade, bestaande uit rijk gesneden balusters, die met elkaar verbonden zijn door een eenvoudige deklijst. De balusters zijn identiek aan die van de trap naar het hoofdgebouw. De balustrade wordt verlevendigd door gepaneelde hardstenen piedestals die afwisselend worden bekroond door weelderig vormgegeven, zandstenen vazen en decoratieve, gietijzeren lantaarns. Op de middenpijler van de brug een ronde hardstenen plaquette met de tekst "ANNO 1854" en "I.H. Eberson. Arquitect". De brug met vazen en lantaarns dateert uit 1854. Waardering De TOEGANGSBRUG MET VAZEN EN LANTAARNS behorende tot de buitenplaats Eerde is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de gaaf bewaarde vormgeving naar een ontwerp van I.H. Eberson uit 1854; - vanwege de functioneel- en visueel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats, in het bijzonder met de inrichting en bebouwing van de huisplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527553
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eerde: toegangshek met vazen en lantaarns in Ommen

Eerde: historische tuin- en parkaanleg

de Stouwe 1
Ommen
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Eerde. De kern van de buitenplaats Eerde wordt ge..

Eerde: ensemble van toegangsbrug, terras en keermuren met balustrade

de Stouwe 1
Ommen
Omschrijving onderdeel 3: ENSEMBLE VAN TOEGANGSBRUG, TERRAS EN KEERMUREN MET BALUSTRADE behorende tot de buitenplaats Eerde. Het omgrach..

Eerde: westelijk bouwhuis

de Stouwe 1
Ommen
Omschrijving onderdeel 4A: WESTELIJK BOUWHUIS. Inleiding Ter weerszijden van het door lage bakstenen balustrades besloten voorplein staan ..

Eerde: oostelijk bouwhuis

de Stouwe 1
Ommen
Omschrijving onderdeel 4B: OOSTELIJK BOUWHUIS. Inleiding Ter weerszijden van het door lage bakstenen balustrades besloten voorplein staan ..

Eerde: ornamentele sokkel (restant zonnewijzer)

de Stouwe 1
Ommen
Omschrijving onderdeel 5: ORNAMENTELE SOKKEL behorende tot de buitenplaats Eerde. Centraal op het voorplein staat op een ornamentele, ha..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)