Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eerde: inrijhek in Ommen

Tuin Park Landgoed

de Stouwe 1
7731PJ Ommen
Overijssel

Bouwjaar: eerste helft 18e eeuw


Beschrijving van Eerde: inrijhek

Omschrijving onderdeel 6: INRIJHEK behorende tot de buitenplaats Eerde. Het voorplein wordt afgesloten door een ornamenteel, dubbel, smeedijzeren spijlenhek met vergulde spijlpunten. Het symmetrische hek bestaat aan beide zijden uit drie delen en is op verschillende manieren draaibaar. Het smeedwerk vertoont een barok patroon van krullen en geometrische motieven. De barokke vormgeving gaat terug tot de eerste helft van de 18de eeuw, het huidige hek is vermoedelijk van latere datum. Waardering Het INRIJHEK behorende tot de buitenplaats Eerde is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de ornamentele waarde; - als kenmerkend onderdeel van de formele inrichting van het voorplein; - vanwege de visueel- en functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527552
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eerde: inrijhek in Ommen

Eerde: historische tuin- en parkaanleg

de Stouwe 1
Ommen
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Eerde. De kern van de buitenplaats Eerde wordt ge..

Eerde: ensemble van toegangsbrug, terras en keermuren met balustrade

de Stouwe 1
Ommen
Omschrijving onderdeel 3: ENSEMBLE VAN TOEGANGSBRUG, TERRAS EN KEERMUREN MET BALUSTRADE behorende tot de buitenplaats Eerde. Het omgrach..

Eerde: westelijk bouwhuis

de Stouwe 1
Ommen
Omschrijving onderdeel 4A: WESTELIJK BOUWHUIS. Inleiding Ter weerszijden van het door lage bakstenen balustrades besloten voorplein staan ..

Eerde: oostelijk bouwhuis

de Stouwe 1
Ommen
Omschrijving onderdeel 4B: OOSTELIJK BOUWHUIS. Inleiding Ter weerszijden van het door lage bakstenen balustrades besloten voorplein staan ..

Eerde: ornamentele sokkel (restant zonnewijzer)

de Stouwe 1
Ommen
Omschrijving onderdeel 5: ORNAMENTELE SOKKEL behorende tot de buitenplaats Eerde. Centraal op het voorplein staat op een ornamentele, ha..

Kaart & Routeplanner