Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eerde: ornamentele sokkel (restant zonnewijzer) in Ommen

Tuin Park Landgoed

de Stouwe 1
7731PJ Ommen
Overijssel

Bouwjaar: 18e/19e eeuw


Beschrijving van Eerde: ornamentele sokkel (restant zonnewijzer)

Omschrijving onderdeel 5: ORNAMENTELE SOKKEL behorende tot de buitenplaats Eerde. Centraal op het voorplein staat op een ornamentele, hardstenen sokkel (XVIIIc/XIXcd) het restant van een zonnewijzer (XXd). De weelderig vormgegeven, naar onderen uitbuikende sokkel heeft een vierkante plattegrond met afgeschuinde, ronde hoeken en is rijk gedecoreerd met régence-snijwerk (bloem- en bladwerk, voluten). De sokkel dateert uit het midden van de 18de eeuw of uit het einde van de 19de eeuw (régence of neo-régence). Waardering De ORNAMENTELE SOKKEL behorende tot de buitenplaats Eerde is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de ornamentele waarde; - als kenmerkend onderdeel van de formele inrichting van het voorplein; - vanwege de visueel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527551
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eerde: ornamentele sokkel (restant zonnewijzer) in Ommen

Eerde: historische tuin- en parkaanleg

de Stouwe 1
Ommen
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Eerde. De kern van de buitenplaats Eerde wordt ge..

Eerde: ensemble van toegangsbrug, terras en keermuren met balustrade

de Stouwe 1
Ommen
Omschrijving onderdeel 3: ENSEMBLE VAN TOEGANGSBRUG, TERRAS EN KEERMUREN MET BALUSTRADE behorende tot de buitenplaats Eerde. Het omgrach..

Eerde: westelijk bouwhuis

de Stouwe 1
Ommen
Omschrijving onderdeel 4A: WESTELIJK BOUWHUIS. Inleiding Ter weerszijden van het door lage bakstenen balustrades besloten voorplein staan ..

Eerde: oostelijk bouwhuis

de Stouwe 1
Ommen
Omschrijving onderdeel 4B: OOSTELIJK BOUWHUIS. Inleiding Ter weerszijden van het door lage bakstenen balustrades besloten voorplein staan ..

Eerde: inrijhek

de Stouwe 1
Ommen
Omschrijving onderdeel 6: INRIJHEK behorende tot de buitenplaats Eerde. Het voorplein wordt afgesloten door een ornamenteel, dubbel, smeed..

Kaart & Routeplanner