Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mariëndaal: theekoepel in Oosterbeek

Kasteel Buitenplaats

Mariëndaal 8
6861WN Oosterbeek (gemeente Renkum)
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1860


Beschrijving van Mariëndaal: theekoepel

Omschrijving De THEEKOEPEL uit circa 1860 is gelegen aan de Jagerlaan die aansloot op de Parklaan bij het hoofdhuis. De Jagerlaan diende als verbindingsweg door het bos langs de dubbele arbeiderswoning aan de Schelmseweg. De theekoepel vervulde een belangrijke rol in de tijd dat de familie van Eck op het landgoed uit jagen ging. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog (1936) is het interieur met een keukentje en badkamer in stijl uitgebouwd tot weekendwoning. Van oorsprong achtzijdige, in hout uitgevoerde theekoepel, onder een met riet gedekt kegelvormig dak. Het brede overstek van het met twee dakkapellen uitgeruste dakschild wordt door houten zuilen met sokkel op poeren ondersteund. In elke, uit messing en groef bestaande plankdelen zijde komt een van een paneelluik voorzien raam met roede voor. Op de voordeur sluit een gemetselde trap aan. De theekoepel rust op twee concentrische stenen muurtjes waartussen zich draagbalken bevinden. Waardering De THEEKOEPEL als onderdeel van de historische buitenplaats 'Mariëndaal' is van algemeen belang: - als goed voorbeeld van een in hoofdvorm goed bewaarde theekoepel; - vanwege de historisch-functionele samenhang van de theekoepel met het hoofdhuis en de verbindingsweg Jagerlaan welke waren verbonden met de jacht op het landgoed; - als bijzondere uitdrukking van een ontwikkeling in de (bewonings)geschiedenis van de theekoepel tot later weekendwoning; - vanwege de ensemblewaarde in relatie met de overige onderdelen van de historische buitenplaats 'Mariëndaal'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527543
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Mariëndaal: theekoepel in Oosterbeek

Twee grafheuvels, alsmede zones

Van Limburg Stirumweg
Oosterbeek (Gemeente Renkum)
2 Grafheuvels, alsmede zones. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd. Het monument is van wetenschappelijke- en cultuurhistorische betekeni..

Mariëndaal: bakhuisje met waterpomp

Amsterdamseweg 453
Arnhem
Omschrijving BAKHUISJE met WATERPOMP. Bakhuisje en waterpomp dateren vermoedelijk uit de bouwtijd van de boerderij (1858). Het vanuit e..

Mariëndaal: bruggetje

Amsterdamseweg 453
Arnhem
Omschrijving BRUGGETJE. Van de oorspronkelijke zeven bruggetjes over de Slijpbeek resteert alleen dit exemplaar, het dateert vermoedelijk ..

Mariëndaal: Loobergen, boerderij ("hallehuistype") met tussenlid en aangebouwde schuur

Amsterdamseweg 453
Arnhem
Omschrijving BOERDERIJ (hallehuis-type), uit vermoedelijk 1858 met TUSSENLID en AANGEBOUWDE SCHUUR, genaamd 'Loobergen'. De boerderij, t..

Mariëndaal: twee toegangskolommen

Amsterdamseweg 453
Arnhem
Omschrijving TWEE TOEGANGSKOLOMMEN. De toegangskolommen staan opgesteld aan de zuidzijde van de Schelmseweg nabij de kruising met de Amste..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)