Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mariëndaal: twee toegangskolommen in Arnhem

Tuin Park Landgoed

Amsterdamseweg 457
6816VJ Arnhem
Gelderland

Bouwjaar: vermoedelijk 19e eeuw


Beschrijving van Mariëndaal: twee toegangskolommen

Omschrijving TWEE TOEGANGSKOLOMMEN. De toegangskolommen staan opgesteld aan de van Limburg Stirumlaan die haaks op de Amsterdamseweg is gesitueerd, als een van de twee paren identieke markeringen van de toegang tot het landgoed Mariëndaal. De kolommen zijn uitgevoerd in een op het classicisme geënte stijl en dateren vermoedelijk uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Elk van de twee identieke gietijzeren witgeschilderde toegangskolommen rust op een achthoekige sokkel die zich naar boven toe tweemaal verkleint. De ronde schacht met de (vernieuwde) belettering 'MARIENDAAL' wordt door vier zuiltjes geflankeerd en bekroond door een achthoekig deksel. Waardering De TWEE TOEGANGSKOLOMMEN als onderdeel van de historische buitenplaats 'Mariëndaal' zijn van algemeen belang: - vanwege de bijzondere esthetische kwaliteit voor wat betreft de vormgeving en het toegepaste materiaal gietijzer; - vanwege de functionele en situationele waarde door de prominente plaatsing aan de straatzijde; - als bijzondere uitdrukking van een ontwikkeling in de (bewonings)geschiedenis van de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde in relatie met de overige onderdelen van de historische buitenplaats 'Mariëndaal'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527541
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Mariëndaal: twee toegangskolommen in Arnhem

Warnsborn: Hekpalen met opschrift "Warnsborn"

Bakenbergseweg 257
Arnhem
Omschrijving Twee wit geschilderde gietijzeren HEKPALEN aan de Amsterdamseweg (6A) en de Bakenbergseweg (6B) met opschrift WARNSBORN uit o..

Lichtenbeek: Natuurstenen siervazen op gemetselde voet in Lodewijk XV-vormen

Amsterdamseweg 459
Arnhem
Natuurstenen siervazen op gemetselde voet in Lodewijk XV-vormen (XVIII c). Toegang tot het thans verdwenen buiten Lichtenbeek, waarvan een p..

Lichtenbeek: Koetshuis

Amsterdamseweg 459
Arnhem
Koetshuis van het voormalig buiten "Lichtenbeek". Witgepleisterd pand op T-vormige plattegrond onder zadeldaken gedekt met pannen. In de voo..

Lichtenbeek: Boswachtershuis

Amsterdamseweg 461
Arnhem
Boswachtershuis, 2e helft 19e eeuw, van het voormalige buiten "Lichtenbeek". Gepleisterd pand onder met pannen gedekt zadeldak met attiekvor..

Mariëndaal: theekoepel

Mariëndaal 8
Oosterbeek (Gemeente Renkum)
Omschrijving De THEEKOEPEL uit circa 1860 is gelegen aan de Jagerlaan die aansloot op de Parklaan bij het hoofdhuis. De Jagerlaan diende ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)