Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mariëndaal: twee toegangskolommen in Arnhem

Tuin Park Landgoed

Amsterdamseweg 453
6816VJ Arnhem
Gelderland

Bouwjaar: vermoedelijk 19e eeuw


Beschrijving van Mariëndaal: twee toegangskolommen

Omschrijving TWEE TOEGANGSKOLOMMEN. De toegangskolommen staan opgesteld aan de zuidzijde van de Schelmseweg nabij de kruising met de Amsterdamseweg, als een van de twee paren identieke markeringen van de toegang tot het landgoed Mariëndaal. De kolommen zijn uitgevoerd in een op het classicisme geënte stijl en dateren vermoedelijk uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Elk van de twee identieke gietijzeren, witgeschilderde toegangskolommen rust op een achthoekige sokkel die zich naar boven toe tweemaal verkleint. De ronde schacht met de (vernieuwde) belettering 'MARIENDAAL' wordt door vier zuiltjes geflankeerd en bekroond door een achthoekig deksel. Waardering De TWEE TOEGANGSKOLOMMEN als onderdeel van de historische buitenplaats 'Mariëndaal' zijn van algemeen belang: - vanwege de bijzondere esthetische kwaliteit voor wat betreft de vormgeving en het toegepaste materiaal gietijzer; - vanwege de functionele en situationele waarde door de prominente plaatsing aan de straatzijde; - als bijzondere uitdrukking van een ontwikkeling in de (bewonings)geschiedenis van de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde in relatie met de overige onderdelen van de historische buitenplaats 'Mariëndaal'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527540
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Mariëndaal: twee toegangskolommen in Arnhem

Mariëndaal: Loobergen, boerderij ("hallehuistype") met tussenlid en aangebouwde schuur

Amsterdamseweg 453
Arnhem
Omschrijving BOERDERIJ (hallehuis-type), uit vermoedelijk 1858 met TUSSENLID en AANGEBOUWDE SCHUUR, genaamd 'Loobergen'. De boerderij, t..

Mariëndaal: bruggetje

Amsterdamseweg 453
Arnhem
Omschrijving BRUGGETJE. Van de oorspronkelijke zeven bruggetjes over de Slijpbeek resteert alleen dit exemplaar, het dateert vermoedelijk ..

Mariëndaal: bakhuisje met waterpomp

Amsterdamseweg 453
Arnhem
Omschrijving BAKHUISJE met WATERPOMP. Bakhuisje en waterpomp dateren vermoedelijk uit de bouwtijd van de boerderij (1858). Het vanuit e..

Mariëndaal: theekoepel

Mariëndaal 8
Oosterbeek (Gemeente Renkum)
Omschrijving De THEEKOEPEL uit circa 1860 is gelegen aan de Jagerlaan die aansloot op de Parklaan bij het hoofdhuis. De Jagerlaan diende ..

Landgoed Mariëndaal: parkaanleg

Mariendaal
Oosterbeek (Gemeente Renkum)
Landgoed mariendaal. In het landgoed resten van een 18e-eeuwse parkaanleg, waaronder beuken berceaux. Het bij het buitengoed behorende, spec..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)