Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mariëndaal: dubbele dienstwoning in Oosterbeek

Kasteel Buitenplaats

Mariëndaal 4
6861WN Oosterbeek (gemeente Renkum)
Gelderland

Bouwjaar: 1863


Beschrijving van Mariëndaal: dubbele dienstwoning

Omschrijving De DUBBELE DIENSTWONING, is markant gelegen aan het einde van de oprijlaan ten zuiden van het spoorwegviaduct. De éénlaagse dienstwoning uit 1863 bezit een rechthoekige plattegrond, is opgetrokken in baksteen en wordt gedekt door een met rode verbeterde Hollandse pannen belegd zadeldak, met de nok haaks op de oost-west lopende spoorlijn. Als voorgevel van het dubbele pand wordt de zijde beschouwd die aan de hoofdlaan is gelegen. De gevel was ooit bepleisterd en toont nu het kruisverband in het metselwerk. De voordeur met zes ruitjes in het midden van de gevel wordt geflankeerd door twee zijlichten met luik. Met het tweeruits raam links zijn deze vensters onder een rollaag geplaatst. Rechts komt in de gevel nog een beluikt 2x(1+2) ruits venster voor. In het dakvlak komen drie moderne dakramen voor. Van de linker zij(eind)gevel is alleen de begane grond gepleisterd. In de middenas is een segmentboogvormige deuropening waarboven een gevelsteen met jaartal '18 - 30-6 - 62'. Tussen de op beide hoeken voorkomende deurtje is nog een klein venster geplaatst. Op de verdieping zijn twee ramen. In de geveltop bevindt zich een halfrond raampje met vorktracering onder een uitgemetseld wenkbrauw-boogje. De flinke dakoverstek rust op uitstekende dakgordingen. De plint van de achtergevel is uitgevoerd in schoon metselwerk. Hierboven bevindt zich van links naar rechts een 1x(1+2) ruits schuifraam, drie gedeelde raampjes onder een rollaag en geheel rechts naast het toiletraampje een moderne deur. In het dakvlak zijn drie veluxramen aangebracht. De rechter zijgevel ligt evenwijdig aan de spoorlijn. Begane gronds komen twee 2x(1+2)ruits ramen voor onder een strek die is gevat tussen een uitgemetselde boog met schouders. De verdieping wordt beheerst door een triplet venster afgesloten door een begeleidende rollaag. Het geheel wordt beëindigd door een uitgemetselde schouderboog. In de geveltop is een rondvenster opgenomen met vorktracering onder een uitgemetseld wenkbrauw-boogje. Waardering De DUBBELE DIENSTWONING als onderdeel van de historische buitenplaats 'Mariëndaal' is van algemeen belang: - vanwege de esthetische kwaliteiten in de bijzondere detaillering van ramen met uitgemetselde boogjes; - als goed voorbeeld van een in hoofdvorm gaaf bewaarde en karakteristieke dienstwoning; - vanwege de historisch-functionele samenhang van de woning als onderdeel van de buitenplaats Mariëndaal; - als bijzondere uitdrukking van een ontwikkeling in de (bewonings)geschiedenis van de oorspronkelijke dienstwoning; - vanwege de ensemblewaarde in relatie met de overige onderdelen van de historische buitenplaats 'Mariëndaal'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527536
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Mariëndaal: dubbele dienstwoning in Oosterbeek

Mariëndaal: spoorwegviaduct

Mariëndaal 8
Oosterbeek (Gemeente Renkum)
Omschrijving Het SPOORWEGVIADUCT is in 1845 over het landgoed op een spoordijk aangelegd in het tracé Utrecht-Arnhem. Vanaf dat jaar vorm..

Mariëndaal: hoofdgebouw met aangebouwde dienstwoning

Mariëndaal 8
Oosterbeek (Gemeente Renkum)
Omschrijving HOOFDGEBOUW met AANGEBOUWDE DIENSTWONING (Mariëndaal). Het hoofdgebouw van de buitenplaats Mariëndaal ligt in het westelij..

Mariëndaal: twee tuinvazen

Mariëndaal 8
Oosterbeek (Gemeente Renkum)
Omschrijving onderdeel 12: TWEE TUINVAZEN behorende tot de historische buitenplaats Mariëndaal. De beide tuinvazen zijn als identieke ma..

Mariëndaal: orangerie

Mariëndaal 8
Oosterbeek (Gemeente Renkum)
Omschrijving ORANJERIE, opgenomen in de MOESTUINMUREN. De oranjerie die vermoedelijk dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw is noord..

Terrein waarin de resten van het klooster Marienborn of Mariendaal

-
Arnhem
Terrein waarin de resten van het klooster Marienborn of Mariendaal. Datering: 1392 - 1587. (Gedeeltelijke bescherming, zie bijlage A).

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)