Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mariëndaal: boerderij "Diependal" in Arnhem

Boerderij

Diependalseweg 4
6813GE Arnhem
Gelderland

Bouwjaar: tweede helft 19e eeuw


Beschrijving van Mariëndaal: boerderij "Diependal"

Omschrijving BOERDERIJ 'Diependal'. De boerderij, gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw, ligt aan de oostzijde van het landgoed. De boerderij is vanaf een T-vormige plattegrond in baksteen (kruisverband) opgetrokken en wordt gedekt door een rieten kap. In het dak van het dwarsgeplaatste voorhuis twee moderne dakkapellen. De symmetrisch ingedeelde voorgevel bevat boven een gecementeerde plint vier vensterassen. In iedere as komt, met uitzondering van de tweede travee waar zich de deur bevindt, een recht gesloten venster met stolpraam voor met gedeeld bovenlicht. Het venster, voorzien van luiken, is gevat tussen een strek en een onderdorpel. De linker zijgevel van het voorhuis is eveneens symmetrisch ingedeeld en heeft op de begane grond een recht gesloten venster met strekse boog, een onderdorpel en een gewijzigd raam met bovenlicht. Hierboven bevindt zich een segmentboogvormig afgesloten venster met stolpraam. De aansluitende muur van het achterhuis bevat een deur en vier halfronde stalraampjes en een toiletraampje. De rechter zijgevel van het voorhuis bezit op de begane grond een niet-oorspronkelijk venster en op de verdieping een segmentboogvormig afgesloten paar gekoppelde draairamen. In de top is een rozetvenster geplaatst. In het stalgedeelte komen drie mestdeurtjes en drie stalraampjes (type dageraad) voor. De achtergevel telt drie korfboogvormig afgesloten staldeuren. De (vernieuwde) deeldeuren worden ter weerszijden geflankeerd door een halfrond stalraampje en een later aangebracht gedeeld stalraampje. Boven de deeldeuren bevindt zich een dubbel segmentboogvormig afgesloten hooiluik. Hierboven komt een venster met dageraadraampje voor. Waardering De BOERDERIJ 'Diependal' als onderdeel van de historische buitenplaats 'Mariëndaal' is van algemeen belang: - vanwege de functionele en situationele waarde door de prominente plaatsing op een heuvelrug; - als bijzondere uitdrukking van een ontwikkeling in de (bewonings)geschiedenis van de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde in relatie met de overige onderdelen van de historische buitenplaats 'Mariëndaal'; - als een goed voorbeeld van een vanaf het midden van de 19de eeuw gestichte ontginningsboerderij op landgoederen rondom Arnhem. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527534
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Mariëndaal: boerderij "Diependal" in Arnhem

Mariëndaal: historische tuin- en parkaanleg

Mariëndaal 8
Oosterbeek (Gemeente Renkum)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Het landgoed Mariëndaal heeft zich ontwikkeld uit het in 1392 gestichte klooster Mariënbor..

Mariëndaal: Veldkapel (Christuskoepel)

Amsterdamseweg 453
Arnhem
Omschrijving VELDKAPEL ('Christuskoepel'). De kapel is gebouwd in 1939 door A. J. Kropholler in traditionalistische stijl en tot stand gek..

Koepelgevangenis: Cellengebouw

Wilhelminastraat 16
Arnhem
Omschrijving: Het CELLENGEBOUW (KOEPEL) heeft een rond grondplan met een diameter van 63m en vier bouwlagen met ieder vijftig cellen en een..

Koepelgevangenis: Administratiegebouw

Wilhelminastraat 16
Arnhem
Omschrijving: Het ADMINISTRATIEGEBOUW heeft een rechthoekig grondplan, twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een zadeldak tussen twe..

Koepelgevangenis: Poortgebouw en ringmuur

Wilhelminastraat 16
Arnhem
Omschrijving POORTGEBOUW, RINGMUUR en BERGPLAATSEN. Het POORTGEBOUW bestaat uit een muur met een dubbele houten poort geflankeerd door twe..

Kaart & Routeplanner