Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Molen Himbergen: Molenromp met pakhuis in Oost West en Middelbeers

Molen

Hertog Janstraat 7
5091BH Oost West en Middelbeers (gemeente Oirschot)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1884 (bouw) 1944 (onttakeld)


Beschrijving van Molen Himbergen: Molenromp met pakhuis

Inleiding MOLENROMP MET PAKHUIS EN WINKELLOODS. De als bergmolen uitgevoerde ronde stenen molen is in 1884 gebouwd als korenmolen. De molen is in 1944 als gevolg van oorlogsschade onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap en het gaande werk werden verwijderd en de berg grotendeels werd afgegraven. De molenromp kreeg toen een functie als opslagruimte en elektrische maalderij. Thans is er alleen nog een functie als opslagruimte. De molenromp is aan de zuidzijde uitgebreid met een pakhuis. Het pakhuis is aan de westzijde uitgebreid met een winkelloods. De molenromp ligt aan de westoever van de Kleine Stroom tussen de dorpskernen van Middelbeers en Oostelbeers, in een agrarische omgeving. Omschrijving De molenromp bestaat uit de ronde conisch gemetselde bakstenen romp met het restant van de vroegere belt. Daaraan is aangebouwd een rechthoekig bakstenen pakhuis en een aangebouwde rechthoekig stenen winkelloods. De uit vijf bouwlagen bestaande molenromp is voorzien van een houten puntdak dat is gedekt met riet. Het uit drie bouwlagen bestaande pakhuis is voorzien van een zadeldak dat is gedekt met oranjerode Muldenpannen. De winkelloods is voorzien van een asymmetrisch zadeldak dat is gedekt met oranjerode Muldenpannen. Waardering De molenromp met pakhuis en winkelloods is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een ronde stenen korenmolen uit het eind van de 19e eeuw die in de 20e eeuw werd omgebouwd tot elektrische maalderij; - vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriële ontwikkeling van Noord-Brabant en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege ensemblewaarden van de molenromp, het pakhuis en de winkelloods; - vanwege situationele waarden betreffende de historische gaafheid van de omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527522
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Molen Himbergen
Molen Himbergen met pakhuis en winkel (2007)
Molen Himbergen met pakhuis en winkel (2007)
Basisgegevens
Plaats Middelbeers
Bouwjaar 1884
Type beltmolen
Functie korenmolen
Oorspronkelijk gebruik  het malen van graan
Huidig gebruik  Romp
Monumentnummer  527522
Externe link(s)
Database Verdwenen Molens
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

Molen Himbergen is een stenen molenromp te Middelbeers, gelegen aan de Hertog Janstraat en aan de Kleine Beerze.

Het betreft een overblijfsel van een beltmolen. Deze bovenkruier heeft dienstgedaan als korenmolen. Ze werd gebouwd in 1884.

In september 1944 kwamen de bevrijders, maar door de gevechten werd de molen verwoest. De romp werd hersteld, want daar was de maalderij in gevestigd. Nog steeds is er een pakhuis en een winkel bij de molen. De binnenroede werd nog gebruikt voor het herstel van een molen in Vlierden. Sinds 2004 is de molen op de lijst van Rijksmonumenten geplaatst.

De laatste molenaar was Jos van Himbergen. Een gelijknamige, maar andere, molenaar was in dezelfde periode eigenaar van de molen De Nachtegaal der Maatvennen te Ravels.


Monumenten in de buurt van Molen Himbergen: Molenromp met pakhuis in Oost West en Middelbeers

Terrein waarin de overblijfselen van een kerk, een voormalig kerkhof en een akkercomplex

-
Oirschot
Terrein waarin de overblijfselen van een kerk, een voormalig kerkhof en een akkercomplex.

Ruïne van de middeleeuwse kerktoren buiten de dorpskom

Hillestraat 2
Oost West en Middelbeers (Gemeente Oirschot)
Ruine van de middeleeuwse kerktoren buiten de dorpskom; rechtopgaande bakstenen bouwwerk uit de eerste helft van de 14e eeuw; zonder steunbe..

R.K. Pastorie

Kerkstraat 8
Oost West en Middelbeers (Gemeente Oirschot)
R.K.Pastorie. Rechthoekig gebouw zonder verdieping. Met leien gedekt zadeldak tussen puntgevels. Vierkante houten klokketorentje met spits. ..

H. Andreas en Antonius van Padua

Kerkstraat 10
Oost West en Middelbeers (Gemeente Oirschot)
Inleiding R.K. KERK van de H. Andreas en Antonius van Padua. Gebouwd in 1934 in een traditionele stijl met neo-gotische elementen naar een ..

H. Andreas en Antonius van Padua

Kerkstraat 17
Oost West en Middelbeers (Gemeente Oirschot)
Inleiding In de Kerkstraat staat de neo-gotische, op de Kempische Gotiek geinspireerde TOREN van de voormalige kerk van de H.H. Andreas en..

Kaart & Routeplanner

Route naar Molen Himbergen: Molenromp met pakhuis in Oost West en Middelbeers

Foto's (1)