De Wildenborgh: sculpturen in Vorden

Wildenborchseweg 20
7251KG Vorden (gemeente Bronckhorst)

Bouwjaar: 17e/18e/19e eeuw

Beschrijving van De Wildenborgh: sculpturen

Omschrijving onderdeel 8: SCULPTUREN Sculpturen, bestaande uit: a.: stel sfinxen b.: stel vazen c.: stel putti d.: beeldengroep e.: Pan f: zonnewijzer g: bordestrap met wapenleeuwen Ad a.: ter weerszijden van de hoofdingang; stel zandstenen liggende sfinxen, XVIIIa/b. Ad b.: achter het huis, ter weerszijden van de tuinkamer; stel zandstenen vierkante dekselvazen op balustervormige sokkels, Lodewijk XV. Ad c.: in de kweektuin; stel zandstenen putti op vierkante sokkels, XVIIc; voorstellende "herfst" en "zomer"; sokkels met festoenen van fruit en bloemen. Ad d.: centraal in vierkante tuin; zandstenen groep op vierkante sokkel, voorstellende Apollo en Daphne met kleine cupido; midden XVII; toegeschreven aan Pieter Adriaansz. 't Hooft. Ad e.: in de ronde rozentuin bij de tennisbaan; zandstenen beeld zonder sokkel, voorstellende jonge sater met kleine faun, XVIIIb; van de hand (monogram) van Pieter van Baurscheidt. Ad f: natuurstenen vierkante zonnewijzer op kelkvormige voet, geplaatst op natuurstenen ronde zuil, XVII op verdiept gazon ten zuidoosten van het huis. Ad. g: natuurstenen trap met wapenleeuw en pijnappel aan weerszijden, XIX: de trap markeert de overgang van het parkgedeelte ten zuidoosten van het huis naar het iets lager gelegen gazon met zonnewijzer. Waardering SCULPTUREN, van algemeen belang: - vanwege de hoge kunsthistorische waarden; - vanwege de ornamentele waarden in de aanleg; - als wezenlijke onderdelen in de neo-geometrische tuindelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)