Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wildenborch: hoofdgebouw in Vorden

Kasteel Buitenplaats

Wildenborchseweg 20
7251KG Vorden (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: tweede kwart 16e eeuw en later


Beschrijving van Wildenborch: hoofdgebouw

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW Het hoofdgebouw bestaat uit een centrale ronde toren (XVIb), twee aan west- en oostkant aangebouwde zijvleugels (1782) en een achthoekige achterbouw (1847), alle van baksteen. De ronde toren, waarschijnlijk een overblijfsel van de verdedigbare voorpoort, telt drie verdiepingen op een kelder; een plat dak met afsluitende boogfries (1847); diepgeprofileerde halfronde bogen in neogotische trant boven ingang en vensters (1847). Symmetrische zijvleugels van drie travee├źn; twee bouwlagen met 6-lichtsvensters op hoge kelderverdieping; schilddaken met grijze pannen, hoekschoorstenen en een dakkapel boven de middelste travee; de oostvleugel in 1931 verlengd met een lagere keukenaanbouw in dezelfde bouwstijl. Driezijdig uitspringende achterbouw van twee bouwlagen onder een dak met vijf vlakken, schoorsteen en luidklokje; tuindeuren; in de achtergevel van de oostvleugel een verbrede raampartij met tuindeuren, XXb. Inwendig ondermeer: in de toren ribloze kruisgewelven, zowel in de kelder als op de parterre; in de oostvleugel een eetkamer met eiken Lodewijk XVI-betimmeringen. Waardering HOOFDGEBOUW, van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de bijzondere architectuur: integratie van de middeleeuwse toren in latere bouwdelen; - vanwege de ensemblewaarden in relatie met de parkaanleg en de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527513
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Wildenborch: hoofdgebouw in Vorden

Wildenborch: parkaanleg

Wildenborchseweg 20
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG De parkaanleg bestaat uit: a. landschapspark b. moestuin c. aanleg jaren 30 van de 20e eeuw d. wan..

De Wildenborgh: hekken

Wildenborchseweg 20
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 4: HEKKEN Er zijn drie hekken: 1. hek aan de Wildenborchseweg bij het kruispunt met de Schoolhuisweg als ingang naa..

De Wildenborgh: stenen brug

Wildenborchseweg 20
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 5: STENEN BRUG Bakstenen brug, XXb, over doodlopende watergang ten zuidoosten van het huis als onderdeel van de tuin..

De Wildenborgh: muren en schuttingen

Wildenborchseweg 20
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 6: MUREN en SCHUTTINGEN Muren en schuttingen, bestaande uit: a.: moestuinmuur, XIX: gepleisterde baksteen met rolla..

De Wildenborgh: bouwsels

Wildenborchseweg 20
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 7: BOUWSELS Bouwsels, bestaande uit: a.: houten schuur voor kleinvee, XIX; direct ten noorden van de moestuin; ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)