Zeldenrust in Thorn

Molenweg 3
6017BM Thorn (gemeente Maasgouw)

Bouwjaar: 1876 ca. 1950 (onttakeld)

Beschrijving van Zeldenrust

Inleiding MOLENROMP. De als bergmolen uitgevoerde ronde stenen molen met de naam 'Zeldenrust' is in 1876 gebouwd als korenmolen. De molen heeft op dezelfde standplaats een voorganger gekend. De molen is omstreeks 1950 onttakeld, waarbij het gevlucht, de kap en het gaande werk werden verwijderd en de belt werd afgegraven. De molenromp kreeg vervolgens een functie als atelier en later als woning. De molenromp ligt in de noordelijke helft van de bebouwde kom van Thorn en is uitgebreid met diverse aanbouwen. De aanbouwen van de molenromp vallen buiten de werking van de Monumentenwet. De molenromp is matig zichtbaar in een tamelijk bebouwde omgeving. Omschrijving De molenromp bestaat uit de ronde conisch gemetselde bakstenen romp met vier bouwlagen en is ter hoogte van de voormalige kapzolder voorzien van een plat dak met een bitumineuze bedekking. Waardering De molenromp is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een ronde stenen korenmolen uit de tweede helft van de 19e eeuw; - vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriƫle ontwikkeling van Limburg en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege zijn ligging nabij het monumentale centrum van het stadje. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)