Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ropta State 4 Ropta State, tuinkoepel in Wijnaldum

Tuin Park Landgoed

Hoarnestreek 3
8857RB Wijnaldum (gemeente Harlingen)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1832 ca. 1990 (rest.) 1832 ca. 1832 ca. 1990 (rest.)


Beschrijving van Ropta State 4 Ropta State, tuinkoepel

Omschrijving onderdeel 4: TUINKOEPEL. Op de heuvel aan het einde van het park in landschapsstijl gelegen ronde houten koepel onder rieten tentdak (waarvan het schild licht bolvormig is) met overstek op achtzijdige grondslag met meerruitsvensters in de gevelvakken. De koepel werd omstreeks 1832 samen met het park in landschapsstijl geconcipieerd. De koepel werd omstreeks 1990 gerestaureerd. Waardering De koepel in het park van Roptastate is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang - vanwege de ornamentele waarde - vanwege de hoge ensemblewaarde - als relatief zeldzaam voorbeeld van een tuinkoepel uit de eerste helft van de 19de eeuw, die samen met een park in landschapsstijl is geconcipieerd (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527508
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Ropta State gezien vanuit het zuidwesten

De Ropta State is een monumentale boerderij met herenhuis tussen Wijnaldum en Roptazijl in de Friese gemeente Harlingen.

Geschiedenis

De aan de straatzijde (Hoarnestreek) gelegen achterzijde van de Ropta state

De Ropta State is geen stins, maar een boerderij met herenhuis. Er bestond wel een stins Ropta State, maar die lag bij Metslawier. De Ropta State nabij Wijnaldum werd rond 1831 gebouwd in opdracht van Jan Sikkes IJzenbeek en zijn echtgenote Geertje Oosterbaan.[1] Achter het herenhuis, aan de zuidoostelijke zijde, lieten zij door de tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard een park in de zogenaamde landschapsstijl aanleggen met slingerpaden en vijverpartijen.

In 1890 werd het landgoed geveild. Er werd 67.736 voor geboden.[2]

Het hoofdgebouw van de Ropta State, de tuin en het park, de stal, een tuinkoepel een dienstwoning en een smeedijzeren hangbrug zijn erkend als rijksmonumenten.


Monumenten in de buurt van Ropta State 4 Ropta State, tuinkoepel in Wijnaldum

Ropta State 2 Ropta State, tuin en park

Hoarnestreek 3
Wijnaldum (Gemeente Harlingen)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Omstreeks 1832 door de tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard aangelegd park in..

Ropta State 3 Ropta State, smeedijzeren hangbrug

Hoarnestreek 3
Wijnaldum (Gemeente Harlingen)
Omschrijving onderdeel 3: BRUG. Sierlijke smeedijzeren hangbrug uit ca. 1832 met houten plankier en eenvoudige balustrade van stijlen en ..

Ropta State 1 Ropta State, hoofdgebouw en stal

Hoarnestreek 3
Wijnaldum (Gemeente Harlingen)
Omschrijving onderdeel 1 HOOFDGEBOUW HUIS ROPTASTATE MET AANGEBOUWDE STAL. Blokvormig witgepleisterd één verdieping hoog hoofdgebouw ui..

Ropta State 5 Ropta State, dienstwoning

Hoarnestreek 5
Wijnaldum (Gemeente Harlingen)
Omschrijving onderdeel 5: DIENSTWONING. Kleine bakstenen dienstwoning onder met rode pannen gedekt schilddak uit omstreeks 1832. De woning..

Grote stelpboerderij met omlijste ingang en als risaliet uitgemetselde voorgevel met zaadzoldervensters

Hearewei 16
Pietersbierum (Gemeente Franekeradeel)
Grote BOERDERIJ van het stelptype met zaadzoldervensters in de voorgevel, die als een risaliet uitgemetseld is in de gevel, die de volle bre..

Kaart & Routeplanner