Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Restant van de Ronde Molen in Overslag

Molen

De Gebuurte 1 A
4575NB Overslag (gemeente Terneuzen)
Zeeland

Bouwjaar: 1859 (bouw) 1925 (onttakeld)


Beschrijving van Restant van de Ronde Molen

Inleiding MOLENROMP MET AANBOUW. De ronde stenen molen is in 1859 gebouwd als korenmolen. De molen is later uitgebreid met een aanbouw met daarin een mechanische maalderij. De molen is omstreeks 1925 onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap, de stelling en het gaande werk werden verwijderd. De molenromp met aanbouw heeft thans een functie als opslagruimte en ligt bij de kom van het dorp, vlakbij de grens met België. De molenromp heeft een beduidende landschappelijke functie in een open omgeving. Omschrijving De molenromp bestaat uit de ronde conisch gemetselde bakstenen romp met aangebouwde mechanische maalderij. De molenromp bestaat uit vijf bouwlagen. De aanbouw is voorzien van een zadeldak. In de molenromp met aanbouw zijn verschillende restanten van de mechanische maalderij aanwezig. Waardering De molenromp met mechanische maalderij is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een ronde stenen korenmolen uit het midden van de 19e eeuw; - vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriële ontwikkeling van Zeeland en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege ensemblewaarden van de molenromp met de aangebouwde mechanische maalderij; - vanwege situationele waarden betreffende de historische gaafheid van de omgeving; - vanwege de gaafheid van de molenbiotoop. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527506
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Ronde Molen
Restanten van de Ronde Molen, Overslag
Restanten van de Ronde Molen, Overslag
Basisgegevens
Plaats Overslag
Bouwjaar 1859
Verdwenen 1925 onttakeld
Type stellingmolen
Oorspronkelijk gebruik  korenmolen
Huidig gebruik  opslagplaats
Monumentstatus beschermd
Monumentnummer  527506
Externe link(s)
Database Verdwenen Molens
De Hollandsche Molen
Portaal:  Molens

De Ronde Molen was een stellingmolen te Overslag in de provincie Zeeland, Nederland. Van deze molen resten enkel nog de molenromp en de aangebouwde mechanische maalderij.

Geschiedenis

Deze stenen korenmolen werd gebouwd in 1859 door de familie Schaut omdat de rosmolen van de boerderij te weinig capaciteit had. In 1865 werd de boerderij met de beide molens verkocht aan de familie Plasschaert. Later werd de molen uitgebreid met een aanbouw en in de molen een dubbele maalstoel gebouwd, aangedreven door een motor. In het najaar van 1925 brak een roe af en werd de molen onttakeld. De kap, de stelling, het wiekenkruis en het gaande werk werden verwijderd. Voortaan werd er enkel op de motor gemalen. De molenromp en de aangebouwde mechanische maalderij worden nu enkel nog gebruikt als opslagruimte. De rosmolen werd in 1989 gesloopt maar de molenromp en de mechanische maalderij werden in 2004 beschermd als monument.

Zie ookMonumenten in de buurt van Restant van de Ronde Molen in Overslag

Grenspaal

Dorpsstraat 21
Overslag (Gemeente Terneuzen)
1. Hardstenen grenspaal met gebeeldhouwd wapen en opschrift "Oostenrijk". 2. Hardstenen grenspaal met gebeeldhouwd wapen en opschrift "Ooste..

Pand in Art Déco trant, ontstaan uit twee oudere gebouwen

Dorpsplein 11
Zuiddorpe (Gemeente Terneuzen)
Inleiding Eénzijdig aangebouwd, fors woonhuis op rechthoekige plattegrond, omstreeks 1920 door ingrijpende verbouwing van twee beduidend o..

O.L.V. ten Hemelopneming

Dorpsplein 1
Zuiddorpe (Gemeente Terneuzen)
Inleiding Bakstenen, neo-gotische kruisbasiliek met zijdelings geplaatste toren, in 1886 gebouwd naar een ontwerp uit 1885 van architect P...

Groep van in totaal acht halfopen kapellen

Dorpsplein 1
Zuiddorpe (Gemeente Terneuzen)
Inleiding Groep van in totaal acht halfopen kapellen welke in 1888, onder invloeden neo-gotiek en Vlaamse stijl, gebouwd zijn op het kerkte..

Grafmonument in neo-gotische trant van de familie Onghena-Van Haelst

Dorpsplein 1
Zuiddorpe (Gemeente Terneuzen)
Inleiding Westelijk van het entreepad tot de kerk geplaatst 19de eeuws grafmonument in neo-gotische trant van de familie Onghena-Van Haelst..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)