Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Breeveldse Molen (molenromp) in Woerden

Molen

Breeveld 6
3445BA Woerden
Utrecht

Bouwjaar: 1864 (bouw) 1931 (onttakeld)


Beschrijving van Breeveldse Molen (molenromp)

Inleiding MOLENRESTANT. Restant van een achtkante bovenkruier die in 1864 werd gebouwd als poldermolen voor de bemaling van de polder Breeveld ter vervanging van een voorganger. De molen is in 1931 onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap, het houten achtkant en het gaande werk werden verwijderd. Het molenrestant werd ingericht als gemaal en voorzien van een dieselmotor met pomp. Het gemaal is inmiddels buiten regulier gebruik. Het molenrestant ligt ten noorden van de spoorlijn tussen Woerden en Utrecht en heeft een belangrijke functie in een open polderlandschap. Omschrijving Het uit twee bouwlagen bestaande molenrestant bestaat uit de gemetselde bakstenen veldmuren en is voorzien van een steil puntdak met achtkantig grondvlak dat is gedekt met dakpannen. Voorts zijn de waterlopen nog aanwezig, evenals de lange omkade voorboezem die als uitwatering dient naar de Rijn. In het molenrestant zijn een dieselmotor en een pomp aanwezig. Het interieur is deels betegeld. Waardering Het molenrestant is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een houten achtkante poldermolen uit de tweede helft van de 19e eeuw die in de eerste helft van de 20e eeuw is omgebouwd tot motorgemaal; - vanwege cultuurhistorische waarden als essentieel onderdeel van de ontginnings- en waterstaatkundige geschiedenis van Utrecht en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege situationele waarden betreffende de belendende waterlopen en overige infrastructuur, het open polderlandschap en de historische gaafheid van de omgeving. Daarbij moet met name worden genoemd de omkade lange voorboezem, een uitwateringsvorm die vanouds karakteristiek was voor de Rijnstreek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527505
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Breeveldse Molen (molenromp) in Woerden

Boschlust

Geestdorp 28
Woerden
"Boschlust". Op het terrein van de buitenplaats "Geestdorp" gelegen huis van begane grond met rieten zadeldak. In de grotendeels gepleisterd..

Pand onder pannen zadeldak

Geestdorp 25
Woerden
Pand onder pannen zadeldak, waarschijnlijk eind 18e eeuw, gewijzigd midden 19e eeuw, o.a. met gesneden versieringen langs de daklijst van de..

Witgepleisterd pandje

Geestdorp 29
Woerden
19e eeuws witgepleisterd pandje zonder verdieping onder pannen zadeldak met uitbouw ter rechterzijde, gebouwd als dienstwoning. Voorgevel be..

Boerderij "Rijneveld"

Geestdorp 21
Woerden
Boerderij "RIJNEVELD". Goed bewaarde hoeve uit de 18e eeuw met dwars woonhuis onder rieten dak, dat rechts aansluit tegen een puntgevel, waa..

Veldzicht: zomerhuis annex wagenschuur

Houtdijk 7a
Kamerik (Gemeente Woerden)
Omschrijving complexonderdeel 2 Links van de boerderij staat het ZOMERHUIS annex wagenschuur en jongveestal. Het zomerhuis op een langgerek..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)