Restant van de Stammermolen in Diemen

Stammerdijk 27

Bouwjaar: 1872 (bouwjaar) 1927 (onttakeld)

Beschrijving van Restant van de Stammermolen

Inleiding MOLENROMP. De romp van deze achtkante bovenkruier met de naam 'De Stammermolen' is in 1873 gebouwd en was ingericht als poldermolen voor de bemaling van de Gemeenschapspolder. De molen is in 1927 onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap, de romp tot de kapzolder en het gaande werk werden verwijderd. De molenromp heeft thans een functie als café annex woning. De molenromp is ten behoeve van de huidige functie uitgebreid met een aantal kleine aanbouwen. Deze aanbouwen vallen buiten de werking van de Monumentenwet. De molenromp ligt aan de noordoostkant van het riviertje de Gaasp, ten zuidoosten van Diemen, in een open omgeving. Omschrijving De molenromp bestaat uit de gemetselde bakstenen voet met daarop een houten achtkant. De van twee bintlagen voorziene molenromp is ter hoogte van de kapzolder ingekort, is gedekt met riet en voorzien van een plat dak. Waardering De molenromp is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een houten achtkante poldermolen uit de tweede helft van de 19e eeuw; - vanwege cultuurhistorische waarden als essentieel onderdeel van de ontginnings- en waterstaatkundige geschiedenis van Noord-Holland en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege situationele waarden betreffende de belendende waterlopen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)