Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Vensermolen in Diemen

Molen

Venserkade 112
1112BG Diemen
Noord Holland

Bouwjaar: 1704


Beschrijving van De Vensermolen

Inleiding MOLENROMP. De achtkante bovenkruier met de naam 'De Vensermolen' is in 1704 gebouwd en ingericht als poldermolen voor de bemaling van de Venserpolder. De molen heeft op dezelfde standplaats een voorganger gekend. De molen is in 1934 onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap, de romp tot de kapzolder en het gaande werk werden verwijderd. De molenromp kreeg een functie als elektrisch gemaal met woning. De molenromp heeft thans een functie als woning en ligt aan de Weespertrekvaart bij de Harteveldsebrug in een inmiddels verstedelijkte omgeving. Omschrijving De molenromp bestaat uit een lage gemetselde bakstenen voet met daarop een houten achtkant. De van twee bintlagen voorziene molenromp is ter hoogte van de kapzolder ingekort, is ter hoogte van de beganegrond bekleed met hout, is vanaf de duisplanken gedekt met riet en is voorzien van een plat dak. In het rietdek zijn de jaartallen 1704 en 1934 gedekt. Waardering De molenromp is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een houten achtkante poldermolen uit het begin van de 18e eeuw; - vanwege cultuurhistorische waarden als essentieel onderdeel van de ontginnings- en waterstaatkundige geschiedenis van Noord-Holland en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege situationele waarden betreffende de belendende waterlopen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527502
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Vensermolen in Diemen

Verbindingsgalerij

Brink 13
Amsterdam
VERBINDINGSGALERIJ. De uit 1926-28 daterende arcade bestaat uit twee borstweringen en ingesnoerde kolommen met vierkante doorsnee, en is ste..

Verenigingsgebouw

Veeteeltstraat 121
Amsterdam
VERENIGINGSGEBOUW. Het in 1926-28 als 'verenigingsgebouw' opgetrokken gebouw met de naam in - in oorsprong vergulde - Amsterdamse Schoollett..

Openbare leeszaal en bibliotheek

Brink 43
Amsterdam
OPENBARE LEESZAAL EN BIBLIOTHEEK. Het in 1926-28 als 'openbare leeszaal en bibliotheek' opgetrokken gebouw is vrijwel spiegelbeeldig aan het..

Oostelijke van twee reeksen garages

Landbouwstraat 63
Amsterdam
OOSTELIJKE VAN TWEE REEKSEN GARAGES. Reeks lage garages of karrenbergplaatsen uit 1926-28, waarbij de dubbele deuren worden gescheiden door ..

Westelijke reeks van twee reeksen garages

Landbouwstraat 84
Amsterdam
WESTELIJKE VAN TWEE REEKSEN GARAGES. Reeks lage garages of karrenbergplaatsen uit 1926-28, waarbij de dubbele deuren worden gescheiden door ..

Kaart & Routeplanner