Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Molenromp van "De Vinkeveensemolen" of "De Plasmolen" : achtkante bovenkruier in Vinkeveen

Molen

Molenkade 3
3645AX Vinkeveen (gemeente De Ronde Venen)
Utrecht

Bouwjaar: 1635


Beschrijving van Molenromp van "De Vinkeveensemolen" of "De Plasmolen" : achtkante bovenkruier

Inleiding MOLENROMP. Deze achtkante bovenkruier is omstreeks 1635 gebouwd en was ingericht als poldermolen voor de bemaling van het Vinkeveense deel van de polder De Ronde Venen en voorzien van een inwendige molenaarswoning. De molen is omstreeks 1927 onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap en het gaande werk werden verwijderd. De molenromp kreeg een functie als woning en is redelijk zichtbaar in de omgeving. Omschrijving Het staande werk van de molenromp bestaat uit een lage gemetselde bakstenen voet en een eikenhouten achtkant. De van twee bintlagen voorziene molenromp is ter hoogte van de begane grond bekleed met potdekselwerk van houten delen, is vanaf de duisplanken gedekt met riet en is voorzien van een puntdak dat is gedekt met dakpannen. De vroegere watertoevoer naar het scheprad is in de vorm van een overwelfde achterwaterloop nog aanwezig. Waardering De molenromp is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een houten achtkante poldermolen uit de eerste helft van de 17e eeuw; - vanwege cultuurhistorische waarden als essentieel onderdeel van de ontginnings- en waterstaatkundige geschiedenis van Utrecht en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege situationele waarden betreffende de belendende waterlopen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527501
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Molenromp van "De Vinkeveensemolen" of "De Plasmolen" : achtkante bovenkruier in Vinkeveen

Fort aan de Winkel: verdedigbaar aardwerk

Winkeldijk 16
Abcoude (Gemeente De Ronde Venen)
Omschrijving Het verdedigbaar AARDWERK van het Fort aan de Winkel uit 1895 is langgerekt vijfzijdig van vorm en is omgeven door een gracht..

Fort aan de Winkel: fortwachterswoning

Winkeldijk 16
Abcoude (Gemeente De Ronde Venen)
Omschrijving De verdedigbare FORTWACHTERSWONING uit 1895 met detaillering in neorenaissancetrant, is buiten de omgrachting gesitueerd aan ..

Fort aan de Winkel: houten genieloods

Winkeldijk 17
Abcoude (Gemeente De Ronde Venen)
Omschrijving Aan de westzijde van de fortwachterswoning staat buiten de omgrachting rond het fort een houten GENIELOODS uit 1895. Het is ee..

Boerderij onder rieten zadeldak

Winkeldijk 15
Abcoude (Gemeente De Ronde Venen)
Boerderij, derde kwart 19e eeuw, onder rieten zadeldak. De puntgevel aan de voorzijde van het rechts onderkelderde woonhuis heeft een gesned..

Molen van de Polder Winkel of Tachtig Morgen (molenromp)

Winkeldijk 7
Abcoude (Gemeente De Ronde Venen)
Inleiding MOLENRESTANT. Deze wipmolen is vermoedelijk in de eerste helft van de 18e eeuw gebouwd en was ingericht als poldermolen voor de..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)