Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ropta State 2 Ropta State, tuin en park in Wijnaldum

Tuin Park Landgoed

Hoarnestreek 3
8857RB Wijnaldum (gemeente Harlingen)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1832 1986 (rest.) 1832 ca. 1832 1986 (rest.)
Architect: L.P. Roodbaard Roodbaard 1832 L.P. Roodbaard


Beschrijving van Ropta State 2 Ropta State, tuin en park

Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Omstreeks 1832 door de tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard aangelegd park in landschapsstijl, gerealiseerd op een lange smalle kavel aan de ZO-zijde van het toen ter tijd gebouwde hoofdgebouw. Ondanks de ruimtelijke beperkingen van dit terrein buitte Roodbaard de ruimtelijke mogelijkheden geheel uit door de aanleg van een sterk slingerende waterpartij die door een groot deel van de aanleg voert en die, vanwege de coulisseachtige entourage van een sterk welhaast sculpturaal geaccidenteerd terrein met een strak patroon van slingerpaden, het perspectief in het park een sterk suggestieve dieptewerking meegeeft en zo appelleert aan gevoelens van verwondering, verassing en verwachting van de wandelaar. De aanleg is naar buiten toe door genoemde accidentatie en beplantingsschema's afgesloten, hetgeen typerend is voor veel parken van de hand van Roodbaard. Even voor de helft van de waterpartij wordt deze overbrugd door een sierlijke smeedijzeren brug uit de aanlegtijd van het park (complexonderdeel 3). Het park werd vanaf 1986, toen ook het hoofdgebouw werd gerestaureerd, door Noord Peil landschapsarchitecten gerestaureerd. Waardering De historische tuin- en parkaanleg van Roptastate is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang - vanwege gaaf bewaarde historische en bewust geconcipieerde eenheid tussen hoofdgebouw en historische parkaanleg - vanwege de hoge tuinarchitectonische kwaliteit van de aanleg van het park - als representatief voorbeeld van een park van de tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527500
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Ropta State gezien vanuit het zuidwesten

De Ropta State is een monumentale boerderij met herenhuis tussen Wijnaldum en Roptazijl in de Friese gemeente Harlingen.

Geschiedenis

De aan de straatzijde (Hoarnestreek) gelegen achterzijde van de Ropta state

De Ropta State is geen stins, maar een boerderij met herenhuis. Er bestond wel een stins Ropta State, maar die lag bij Metslawier. De Ropta State nabij Wijnaldum werd rond 1831 gebouwd in opdracht van Jan Sikkes IJzenbeek en zijn echtgenote Geertje Oosterbaan.[1] Achter het herenhuis, aan de zuidoostelijke zijde, lieten zij door de tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard een park in de zogenaamde landschapsstijl aanleggen met slingerpaden en vijverpartijen.

In 1890 werd het landgoed geveild. Er werd 67.736 voor geboden.[2]

Het hoofdgebouw van de Ropta State, de tuin en het park, de stal, een tuinkoepel een dienstwoning en een smeedijzeren hangbrug zijn erkend als rijksmonumenten.Monumenten in de buurt van Ropta State 2 Ropta State, tuin en park in Wijnaldum

Ropta State 3 Ropta State, smeedijzeren hangbrug

Hoarnestreek 3
Wijnaldum (Gemeente Harlingen)
Omschrijving onderdeel 3: BRUG. Sierlijke smeedijzeren hangbrug uit ca. 1832 met houten plankier en eenvoudige balustrade van stijlen en ..

Ropta State 4 Ropta State, tuinkoepel

Hoarnestreek 3
Wijnaldum (Gemeente Harlingen)
Omschrijving onderdeel 4: TUINKOEPEL. Op de heuvel aan het einde van het park in landschapsstijl gelegen ronde houten koepel onder rieten..

Ropta State 1 Ropta State, hoofdgebouw en stal

Hoarnestreek 3
Wijnaldum (Gemeente Harlingen)
Omschrijving onderdeel 1 HOOFDGEBOUW HUIS ROPTASTATE MET AANGEBOUWDE STAL. Blokvormig witgepleisterd één verdieping hoog hoofdgebouw ui..

Ropta State 5 Ropta State, dienstwoning

Hoarnestreek 5
Wijnaldum (Gemeente Harlingen)
Omschrijving onderdeel 5: DIENSTWONING. Kleine bakstenen dienstwoning onder met rode pannen gedekt schilddak uit omstreeks 1832. De woning..

Grote stelpboerderij met omlijste ingang en als risaliet uitgemetselde voorgevel met zaadzoldervensters

Hearewei 16
Pietersbierum (Gemeente Franekeradeel)
Grote BOERDERIJ van het stelptype met zaadzoldervensters in de voorgevel, die als een risaliet uitgemetseld is in de gevel, die de volle bre..

Kaart & Routeplanner

Route naar Ropta State 2 Ropta State, tuin en park in Wijnaldum