Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ropta State 1 Ropta State, hoofdgebouw en stal in Wijnaldum

Kasteel Buitenplaats

Hoarnestreek 3
8857RB Wijnaldum (gemeente Harlingen)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1832 (hoofdgebouw) ca. 1870 (stal) 1832 ca. 1832 (hoofdgebouw) ca. 1870 (stal)


Beschrijving van Ropta State 1 Ropta State, hoofdgebouw en stal

Omschrijving onderdeel 1 HOOFDGEBOUW HUIS ROPTASTATE MET AANGEBOUWDE STAL. Blokvormig witgepleisterd één verdieping hoog hoofdgebouw uit omstreeks 1832 op rechthoekige grondslag onder met pannen gedekt afgeplat schilddak met flauwe dakhelling: op de vier nokeinden een vierkante schoorsteen met bord. De gevel wordt afgesloten door een omgaande geblokte kroonlijst. Bij de restauratie van het huis rond 1986 werd het huidige blokmotief in het pleisterwerk van de gevel aangebracht. De naar het park gerichte entree(ZO-)zijde vertoont centraal de met lijstwerk geflankeerde voordeur met bovenlicht, die wordt afgesloten door een kroonlijst en voorafgegaan door een hardstenen bordes van twee treden. Aan weerszijden twee 9-ruits schuifvenster met persiennes. Op de verdieping vijf op de traveeën gelegen 9-ruits schuifvensters. Aan de rechter zijde op de begane grond een enkel en op de verdieping drie 9-ruits schuifvensters. Aan de linker zijde op de begane grond drie 9-ruits schuifvensters met persiennes en op de verdieping drie 9-ruits schuifvensters. Alle vensters met licht getoogde strek. Een bakstenen hals onder met pannen gedekt zadeldak verbindt het hoofdgebouw met de grote in 1870 (gevelsteen) opgetrokken stal onder grotendeels rieten wolfdak (onderste rand van de schilden en de naar het hoofdhuis gerichte dakschilden met pannen) met ornamentele uilenborden. Aan de voor (hoofdgebouw-)zijde rechts een dubbele staldeur, met links ervan twee samengestelde meerruitsvensters met luiken. In de rechter gevel een viertal getoogde meerruits stalvensters. Aan de achterzijde links een dubbele staldeur en rechts twee maal twee langwerpige getoogde 10-ruitsvensters in een enkel getoogd kozijn. Rechts hiervan een roosvenster en uiterst rechte een getoogde een in een enkel getoogd kozijn gevatte deur met bovenlicht met aan weerszijden smalle 5-ruits zijlichten. Waardering Het hoofdgebouw Roptastate met aangebouwde stal is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de gaafheid - vanwege de zeldzaamheidswaarde van de combinatie van een hoofdgebouw van een buitenplaats met aangebouwde stal en hals in de vorm van een kop-hals-rompboerderij - als goed voorbeeld van een in classicistische stijl opgetrokken hoofdgebouw van een buitenplaats uit de eerste helft van de 19de eeuw, dat in combinatie met de parkaanleg in landschapsstijl is geconcipieerd - vanwege de ensemblewaarde (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527499
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Ropta State gezien vanuit het zuidwesten

De Ropta State is een monumentale boerderij met herenhuis tussen Wijnaldum en Roptazijl in de Friese gemeente Harlingen.

Geschiedenis

De aan de straatzijde (Hoarnestreek) gelegen achterzijde van de Ropta state

De Ropta State is geen stins, maar een boerderij met herenhuis. Er bestond wel een stins Ropta State, maar die lag bij Metslawier. De Ropta State nabij Wijnaldum werd rond 1831 gebouwd in opdracht van Jan Sikkes IJzenbeek en zijn echtgenote Geertje Oosterbaan.[1] Achter het herenhuis, aan de zuidoostelijke zijde, lieten zij door de tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard een park in de zogenaamde landschapsstijl aanleggen met slingerpaden en vijverpartijen.

In 1890 werd het landgoed geveild. Er werd 67.736 voor geboden.[2]

Het hoofdgebouw van de Ropta State, de tuin en het park, de stal, een tuinkoepel een dienstwoning en een smeedijzeren hangbrug zijn erkend als rijksmonumenten.


Monumenten in de buurt van Ropta State 1 Ropta State, hoofdgebouw en stal in Wijnaldum

Ropta State 2 Ropta State, tuin en park

Hoarnestreek 3
Wijnaldum (Gemeente Harlingen)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Omstreeks 1832 door de tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard aangelegd park in..

Ropta State 3 Ropta State, smeedijzeren hangbrug

Hoarnestreek 3
Wijnaldum (Gemeente Harlingen)
Omschrijving onderdeel 3: BRUG. Sierlijke smeedijzeren hangbrug uit ca. 1832 met houten plankier en eenvoudige balustrade van stijlen en ..

Ropta State 4 Ropta State, tuinkoepel

Hoarnestreek 3
Wijnaldum (Gemeente Harlingen)
Omschrijving onderdeel 4: TUINKOEPEL. Op de heuvel aan het einde van het park in landschapsstijl gelegen ronde houten koepel onder rieten..

Ropta State 5 Ropta State, dienstwoning

Hoarnestreek 5
Wijnaldum (Gemeente Harlingen)
Omschrijving onderdeel 5: DIENSTWONING. Kleine bakstenen dienstwoning onder met rode pannen gedekt schilddak uit omstreeks 1832. De woning..

Grote stelpboerderij met omlijste ingang en als risaliet uitgemetselde voorgevel met zaadzoldervensters

Hearewei 16
Pietersbierum (Gemeente Franekeradeel)
Grote BOERDERIJ van het stelptype met zaadzoldervensters in de voorgevel, die als een risaliet uitgemetseld is in de gevel, die de volle bre..

Kaart & Routeplanner


Foto's (15)

Alle 15 foto's weergeven