Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Slangenburg, begraafplaats in Doetinchem

Graf Begraafplaats

Kasteellaan 6
7004JK Doetinchem
Gelderland

Bouwjaar: 1875-1900

(1 recensie)

Beschrijving van Slangenburg, begraafplaats

Onderdeel 5 Omschrijving BEGRAAFPLAATS, XIX-d behorend bij de historische buitenplaats Slangenburg. Ten oosten van het kasteel in het bos naast de hertenkamp: een door een bakstenen muur (36x36m) en smalle droge gracht omgeven vierkante begraafplaats (16x16m) van de familie Passmann. De muur wordt geleed door pijlers en gedekt door een ezelsrug van dunne daktegels; aan de onderzijde verbreed, met op de overgang geglaasde afzaten. In de muur een vroeg-18de-eeuws toegangshek van Italiaanse makelij tussen vierkante pijlers bekroond door zandstenen neogotische obeliskvormige dekstukken; smeed- en gietijzeren hekvleugels in renaissancistische vormen; om de verhoogde begraafplaats ligt een granieten band met 28 granieten obeliskvormige balusters, met elkaar verbonden door kettingen met gepunte schakels. Waardering De BEGRAAFPLAATS is van algemeen belang: -vanwege de ouderdom; -vanwege de bijzondere architectuur en compositie der onderdelen; -als karakteristiek onderdeel op een buitenplaats; -vanwege de cultuurhistorische waarden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527496
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Slangenburg, begraafplaats
5
Recensie door: ()
Slangenburg aan de Kasteellaan 6 in Doetinchem is een kasteel en geen begraafplaata
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteel Slangenburg
Kasteel slangenburg.jpg
Locatie Doetinchem, Nederland
Algemeen
Kasteeltype waterburcht
Bouwmateriaal baksteen
Eigenaar Stichting Monumenten Bezit
Huidige functie gastenhuis
Gebouwd in 1354
Gebouwd door Maes (Thomas) van Baer
Gesloopt in 1585
Herbouwd in 1612
Monumentnummer  527492
Bijzonderheden blauwwitte UNESCO-schildje[1]
Website kasteel Slangenburg

Slangenburg is een kasteel met landgoed in de Nederlandse gemeente Doetinchem (provincie Gelderland), ongeveer 3 kilometer van de stad Doetinchem verwijderd. Op het 600 ha grote landgoed tussen Doetinchem en Varsseveld is ook de Sint-Willibrordsabdij van de kloosterorde der benedictijnen gevestigd. Kasteel Slangenburg staat in de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg van 1990.

Kasteel

Slangenburg wordt voor het eerst vermeld in 1354 als eigendom van Maes (Thomas) van Baer. In de 17de eeuw werd het kasteel eigendom van de veldheer Frederik Johan van Baer (1645-1713), die het verbouwde om er te kunnen wonen. Het kwam in de 18e eeuw in het bezit van de familie Steengracht en vererfde in 1781 op de familie Van der Goltz,[2] in welke laatste familie het tot 1863 bleef waarna de erven-Van der Goltz het in 1895 verkochten.

De laatste particuliere eigenaren, sinds 1895 de familie Passmann, waren Duitsers. Leden van deze familie liggen begraven op de bijzondere begraafplaats naast de slotgracht. Na de oorlog werden alle Duitse bezittingen verbeurd verklaard en zo werden het kasteel en de gebouwen binnen de buitengracht eigendom van de Nederlandse staat en maakten als zodanig onderdeel uit van de portefeuille van de Rijksgebouwendienst. Het kasteel en de gebouwen binnen de buitengracht zijn op 15 januari 2016 samen met 28 andere monumenten overgedragen aan de Nationale Monumentenorganisatie.[3] Reden van de overdracht is dat het object voor het Rijk geen functie heeft, maar vanwege de monumentale waarde wel goed beheerd en behouden dient te worden. Het kasteel wordt gebruikt als zelfstandig gastenhuis.

Landgoed

Landgoed Slangenburg wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Het landgoed en de kapel van het klooster zijn toegankelijk voor publiek. Het eeuwenoude lanenstelsel op het landgoed is aangelegd in de vorm van een trapezium.

Begraafplaats

Aansluitend aan het landgoed ligt de gelijknamige gemeentelijke begraafplaats Slangenburg aan de Nutselaer, bestaande uit een reguliere begraafplaats, een crematorium en een natuurbegraafplaats.

Sinds 2010 komt het Pieterpad (LAW 9) langs de Slangenburg (etappe Zelhem - Braamt).

Fotogalerij

Externe link

Literatuur

  • Slangenburg. Huis, landgoed en bewoners. 4e herziene en uitgebreide druk. Doetinchem, 1999.
  • Kastelen in Gelderland. Utrecht, 2013, p. 208-211.

Monumenten in de buurt van Slangenburg, begraafplaats in Doetinchem

Slangenburg, tuin en park

Kasteellaan 6
Doetinchem
Onderdeel 2 Omschrijving HISTORSCHE TUIN - EN PARKAANLEG behorend bij de historische buitenplaats Slangenburg. De aanleg van Slangenburg ..

Slangenburg, oostelijk bouwhuis

Kasteellaan 3
Doetinchem
Onderdeel 3B Inleiding Bouwhuizen behorend tot de historische buitenplaats Slangenburg. Ter weerszijden van het voorplein staan twee min o..

Slangenburg, westelijk bouwhuis

Kasteellaan 2
Doetinchem
Onderdeel 3A Inleiding Bouwhuizen behorend tot de historische buitenplaats Slangenburg. Ter weerszijden van het voorplein staan twee min o..

Slangenburg, bruggen en keermuren

Kasteellaan 6
Doetinchem
Onderdeel 4A en 4B Omschrijving BRUGGEN en KEERMUREN behorend bij de historische buitenplaats Slangenburg. In de as van het kasteel (Kaste..

De Slangenburg

Kasteellaan 6
Doetinchem
Onderdeel 1 Omschrijving KASTEEL SLANGENBURG, XVII-c behorend bij de historische buitenplaats Slangenburg. Een in oorsprong vroeg 16de-eeu..

Kaart & Routeplanner