Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Molenromp in 't Veld

Molen

Koggeweg 3
1735GH 't Veld (gemeente Hollands Kroon)
Noord Holland

Bouwjaar: 1860


Beschrijving van Molenromp

Inleiding MOLENROMP. De achtkante binnenkruier is in 1860 gebouwd als poldermolen voor de bemaling van de Kostverlorenpolder. De molen heeft op dezelfde standplaats een voorganger gekend. De molen is omstreeks 1912 onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap, de romp tot de kapzolder en het gaande werk werden verwijderd. De molenromp kreeg daarna een functie als woning. De molenromp ligt in een open polderlandschap. Omschrijving De molenromp bestaat uit een lage gemetselde bakstenen voet met daarop een houten achtkant. De van twee bintlagen voorziene molenromp is ter hoogte van de kapzolder ingekort, is ter hoogte van de begane grond bekleed met potdekselwerk van houten delen en is vanaf de duisplanken gedekt met riet. De romp is voorzien van een puntdak dat is gedekt met dakpannen en een (inpandige) gedenkplaat die betrekking heeft op de herbouw in 1860. Waardering De molenromp is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een houten achtkante poldermolen uit het midden van de 19e eeuw; - vanwege cultuurhistorische waarden als essentieel onderdeel van de ontginnings- en waterstaatkundige geschiedenis van Noord-Holland en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege de gaafheid van de molenbiotoop. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527490
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Molenromp in 't Veld

Pastorie van de Nederlands Hervormde gemeente

Dorpsstraat 120
Nieuwe Niedorp (Gemeente Hollands Kroon)
Inleiding WOONHUIS, in 1867 gebouwd als pastorie van de Nederlands Hervormde gemeente te Nieuwe Niedorp, gelegen aan de noordzijde van de D..

Verdiepingloos pand onder zadeldak; voorgevel met rijk versierde houten top. Houten zijgevel met twee ingangen. Negenruitsschuifvensters

Dorpsstraat 116
Nieuwe Niedorp (Gemeente Hollands Kroon)
Verdiepingloos pand onder zadeldak; voorgevel met rijk versierde houten top. Houten zijgevel met twee ingangen. Negenruitsschuifvensters. XI..

Toren van drie geledingen; de zijden verlevendigd door geprofileerde spitsboognissen; de bovenste geleding afgesloten door een spitsboogfries met gebe ..

Dorpsstraat 179
Nieuwe Niedorp (Gemeente Hollands Kroon)
TOREN van drie geledingen; de zijden verlevendigd door geprofileerde spitsboognissen; de bovenste geleding afgesloten door een spitsboogfrie..

Twee rijen grafzerken, op het oude kerkhof bij de ingang van de moderne kerk

Dorpsstraat 179
Nieuwe Niedorp (Gemeente Hollands Kroon)
Op het oude kerkhof bij de ingang van de moderne kerk twee rijen grafzerken (XV-XVIII).

De Westermolen

Oosterweg 6
Nieuwe Niedorp (Gemeente Hollands Kroon)
Poldermolen. Achtkante binnenkruier; bouwjaar 1854.

Kaart & Routeplanner