Kasteel Neubourg: hardstenen hekpijlers met hekwerk en tuinmuur in Gulpen

Riehagervoetpad 1
6271PL Gulpen (gemeente Gulpen Wittem)

Beschrijving van Kasteel Neubourg: hardstenen hekpijlers met hekwerk en tuinmuur

Omschrijving TWEE HARDSTENEN HEKPIJLERS MET AANGRENZEND HEKWERK EN TUINMUUR WAARTEGEN EEN KENNEL EN EEN KAS ZIJN GEBOUWD. De hekpijlers bevinden zich ten noorden van het kasteel; de kas verkeert in verregaande staat van verval; bij de voet van de pijlers is een natuurstenen schampsteen ingegraven. De kennel bestaat uit verschillende hokken met ijzeren spijlwerk. De kas heeft een lessenaarsdak en zijmuren van baksteen. Datering: omstreeks 1900. Links en rechts van de hekpijlers een eenvoudig ijzeren spijlenhek op bakstenen muurtje; aan de rechterzijde (west) nog een aangrenzende L-vormige tuinmuur van baksteen, meer dan manshoog. Waardering De TWEE HARDSTENEN HEKPIJLERS MET AANGRENZEND HEKWERK EN TUINMUUR WAARTEGEN EEN KENNEL EN EEN KAS ZIJN GEBOUWD ten noorden van het kasteel vertegenwoordigen het algemeen belang wegens: - de ouderdom; - de markerende functie op het kasteelterrein; - de zeldzaamheid van een dergelijke historische configuratie van elementen; - de historische betrokkenheid op de aanleg en opstallen; - de herinneringswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)