Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Neubourg: hardstenen hekpijlers met hekwerk en tuinmuur in Gulpen

Tuin Park Landgoed

Riehagervoetpad 1
6271PL Gulpen (gemeente Gulpen Wittem)
Limburg

Bouwjaar: 1895-1905


Beschrijving van Kasteel Neubourg: hardstenen hekpijlers met hekwerk en tuinmuur

Omschrijving TWEE HARDSTENEN HEKPIJLERS MET AANGRENZEND HEKWERK EN TUINMUUR WAARTEGEN EEN KENNEL EN EEN KAS ZIJN GEBOUWD. De hekpijlers bevinden zich ten noorden van het kasteel; de kas verkeert in verregaande staat van verval; bij de voet van de pijlers is een natuurstenen schampsteen ingegraven. De kennel bestaat uit verschillende hokken met ijzeren spijlwerk. De kas heeft een lessenaarsdak en zijmuren van baksteen. Datering: omstreeks 1900. Links en rechts van de hekpijlers een eenvoudig ijzeren spijlenhek op bakstenen muurtje; aan de rechterzijde (west) nog een aangrenzende L-vormige tuinmuur van baksteen, meer dan manshoog. Waardering De TWEE HARDSTENEN HEKPIJLERS MET AANGRENZEND HEKWERK EN TUINMUUR WAARTEGEN EEN KENNEL EN EEN KAS ZIJN GEBOUWD ten noorden van het kasteel vertegenwoordigen het algemeen belang wegens: - de ouderdom; - de markerende functie op het kasteelterrein; - de zeldzaamheid van een dergelijke historische configuratie van elementen; - de historische betrokkenheid op de aanleg en opstallen; - de herinneringswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527478
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Neubourg: hardstenen hekpijlers met hekwerk en tuinmuur in Gulpen

Kasteel Neubourg: historische tuin- en parkaanleg

Riehagervoetpad 1
Gulpen (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG vormt een ensemble van groene accenten waarin verschillende geledingen te herkennen zijn...

Kasteel Neubourg: voorburcht/eerste bouwhoeve

Riehagervoetpad 1
Gulpen (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving EERSTE BOUWHOEVE OF VOORBURCHT. Deze bouwhoeve of voorburcht is ten noorden van het hoofdgebouw gesitueerd, omgracht en naar ..

Kasteel Neubourg: tweede bouwhoeve

Riehagervoetpad 1
Gulpen (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving TWEEDE BOUWHOEVE. Deze bouwhoeve is gesitueerd aan de westzijde van het hoofdgebouw, omgracht en met een U-vormige plattegron..

Kasteel Neubourg: gietijzeren beeld van een hert op een sokkel

Riehagervoetpad 1
Gulpen (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving GIETIJZEREN BEELD VAN EEN HERT OP SOKKEL, PAL TEN OOSTEN VAN HET HOOFDGEBOUW. DATERING: NAAR SCHATTING EIND 19DE EEUW. Waard..

Kasteel Neubourg: hoofdgebouw

Riehagervoetpad 1
Gulpen (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Kasteel Neubourg). Oorspronkelijk in de vorm van een U, met de open zijde naar het oosten, en gelegen op een omg..

Kaart & Routeplanner