Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Neubourg: achtzijdig tuinpaviljoen in Gulpen

Kasteel Buitenplaats

Riehagervoetpad 1
6271PL Gulpen (gemeente Gulpen Wittem)
Limburg

Bouwjaar: eerste kwart 18e eeuw


Beschrijving van Kasteel Neubourg: achtzijdig tuinpaviljoen

Omschrijving ACHTZIJDIG TUINPAVILJOEN BIJ DE MOESTUIN. Het tuinpaviljoen in de stijl van de Maaslandse Renaissance uit het eerste kwart van de 18de eeuw telt twee bouwlagen onder een peerkoepel en heeft tegen de tuinmuur twee lagere, rechthoekige aanbouwen onder schilddaken uit het laatste kwart van de 18de eeuw. Het onderkelderde tuinpaviljoen is opgetrokken in baksteen met hoekblokken; mergel in enkele horizontale banden. Hardstenen segmentboogvensters uit het laatste kwart van de 18de eeuw op de begane grond. Oorspronkelijke vensters op de verdieping met geblokte penanten en bakstenen ontlastingsboogjes; ovale vensters in mergel daarboven. Mergelstenen geprofileerde daklijst, sluitsteen met acanthusmotief, laatste kwart van de 18de eeuw. Overwelfde kelders in baksteen; gestucte wandversiering en stucplafond in Lodewijk XVI-stijl op de begane grond; houten spiltrap in linkeraanbouw naar de verdieping; verdieping met stucplafond voorzien van stralenkrans en lambrequins, eerste kwart van de 18de eeuw. Waardering Het ACHTZIJDIG TUINPAVILJOEN BIJ DE MOESTUIN vertegenwoordigt het algemeen belang wegens: - de ouderdom; - de architectuurhistorische waarde als specimen van de Maaslandse Renaissance; - de gaafheid van exterieur en interieur; - de sierende betekenis voor het complex; - de functionele en historische betrokkenheid op kasteel Neubourg c.a. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527477
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Neubourg: achtzijdig tuinpaviljoen in Gulpen

Kasteel Neubourg: tuinmuur ten noorden kasteel

Riehagervoetpad 1
Gulpen (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving De TUINMUUR TEN NOORDEN VAN HET KASTEEL. De tuinmuur is enkele tientallen meters lang, in hoogte variƫrend van manshoog tot ..

Kasteel Neubourg: kas ten westen tuinpaviljoen

Riehagervoetpad 1
Gulpen (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving KAS PAL TEN WESTEN VAN HET ACHTZIJDIG TUINPAVILJOEN BIJ DE MOESTUIN. Waardering De kas ten westen van het achtzijdig tuinp..

Kasteel Neubourg: kleine stal

Riehagervoetpad 1
Gulpen (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving KLEINE STAL IN DE NOORD-WESTELIJKE HOEK VAN HET KASTEELTERREIN, begin 20ste eeuw. Lage, bakstenen stal op rechthoekige plat..

Kasteel Neubourg: twee hekpijlers bij kleine stal

Riehagervoetpad 1
Gulpen (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving TWEE HEKPIJLERS TEGEN EN NABIJ DE KLEINE STAL, midden 19de eeuw. Tegen en respectievelijk nabij de stal staan twee hekpijle..

Kasteel Neubourg: historische tuin- en parkaanleg

Riehagervoetpad 1
Gulpen (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG vormt een ensemble van groene accenten waarin verschillende geledingen te herkennen zijn...

Kaart & Routeplanner

Route naar Kasteel Neubourg: achtzijdig tuinpaviljoen in Gulpen

Foto's (3)