Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Molen van Volkers (molenromp) in Wapenveld

Molen

Kanaaldijk 46
8191NB Wapenveld (gemeente Heerde)
Gelderland

Bouwjaar: 1857 (bouw) ca. 1930 (verwenen)


Beschrijving van Molen van Volkers (molenromp)

Inleiding MOLENROMP MET PAKHUIS EN AANBOUW. De oorspronkelijk als beltmolen uitgevoerde achtkante molen is in de tweede helft van de 19e eeuw gebouwd als korenmolen. De molen heeft op dezelfde standplaats een voorganger gehad. In 1930 werd onderin de molen een Reform gloeikopmotor geplaatst voor het aandrijven van het binnenwerk. De molen is omstreeks 1936 onttakeld, waarbij het wiekenkruis en de kap werden verwijderd. In 1936 werd tegen de molenromp een pakhuis gebouwd, waarvoor de belt gedeeltelijk werd afgegraven. Na 1945 werd de gloeikopmotor vervangen door een in een kelder geplaatste Lister dieselmotor en een hamermolen en werden twee mengketels en een elevator geplaatst. Hiertoe werd aan de voorzijde een aanbouw gemaakt. Het gaande werk van de molen werd verwijderd. Het pakhuis en de aanbouw hebben thans een functie als winkel in dierbenodigdheden. De molenromp sec heeft thans geen functie. De molenromp met pakhuis en aanbouw ligt langs het Apeldoorns Kanaal, iets achter de langs het kanaal aanwezige verspreide bebouwing. Omschrijving De molenromp bestaat uit een gemetselde bakstenen achtkante voet, een grenenhouten achtkant en een gemetseld kalkzandstenen pakhuis met stenen aanbouw. De stenen voet is vanaf de belt bepleisterd. De uit vijf bouwlagen bestaande molenromp is vanaf het metselwerk van de voet gedekt met riet en is voorzien van een puntvormig dak dat is gedekt met riet. Het rechthoekige pakhuis is voorzien van versieringsspeklagen die zijn uitgevoerd in baksteen en is voorzien van een zadeldak dat is gedekt met dakpannen. De aanbouw bestaat uit één bouwlaag en is voorzien van een lessenaarsdak. In de molenromp zijn het vrijwel complete neutenkruiwerk met kuip en overring en enkele drijfassen en riemen uit het tijdperk van de gloeikopmotor aanwezig. In de aanbouw zijn een elevator en twee mengketels aanwezig. Waardering De molenromp met pakhuis en aanbouw is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een houten achtkante korenmolen uit de tweede helft van de 19e eeuw die in de eerste helft van de 20e eeuw werd omgebouwd tot machinale maalderij; - vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriële ontwikkeling van Gelderland en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege ensemblewaarden van de molenromp, het pakhuis en de aanbouw; - vanwege situationele waarden betreffende zijn ligging langs het Apeldoorns Kanaal. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527475
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Molen van Volkers (molenromp) in Wapenveld

Boerderij geflankeerd door twee bijschuren die beide door een tussenlid met het hoofdgebouw zijn verbonden waardoor een grondplan ontstaat van een vor ..

Kanaaldijk 63
Wapenveld (Gemeente Heerde)
Omschrijving BOERDERIJ geflankeerd door twee bijschuren die beide door een tussenlid met het hoofdgebouw zijn verbonden waardoor een grondp..

boerderij

Kanaaldijk 63
Wapenveld (Gemeente Heerde)
Omschrijving: Haaks ten opzichte van de drie achtergevels van de boerderij ligt een in baksteen opgetrokken vrijstaande SCHUUR met gesmoord..

boerderij

Kanaaldijk 63
Wapenveld (Gemeente Heerde)
Omschrijving Rechts van de schuur gelegen, vijf roeden tellende KAPBERG, aan de achterzijde van het complex. Waardering KAPBERG gelegen a..

Voormalig Tolhuis met houten galerij in quasi-Moorse trant

Groteweg 12
Wapenveld (Gemeente Heerde)
Voormalig Tolhuis, derde kwart kwart 19e eeuw met houten galerij in quasi-Moorse trant.

Hallenhuisboerderij

Overweg 1
Wapenveld (Gemeente Heerde)
De HALLEHUISBOERDERIJ van het type krukhuis bezit een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken in baksteen (kruisverband). Het voorhuis, w..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)