Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Molenromp Vreest Niet in Markelo

Molen

Plasdijk 4 B
7475TD Markelo (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 1842 (bouw) 1932 (onttakeld) 1939 (verwijderd)


Beschrijving van Molenromp Vreest Niet

Inleiding MOLENROMP. De in 1842 als stellingmolen gebouwde ronde stenen bovenkruier was ingericht als korenmolen. De molen is in 1932 onttakeld, waarbij het wiekenkruis en de stelling werden verwijderd. Het gaande werk werd in 1939 verwijderd. De molenromp kreeg een functie als opslagruimte. De molenromp ligt in een maalderij- en opslagcomplex met een T-vormige plattegrond. Tegen de romp staan twee hoge gemetselde aanbouwen die niet onder de werking van de Monumentenwet vallen. Omschrijving De molenromp bestaat uit de ronde gemetselde bakstenen romp die vanaf het voormalige stellingniveau opvallend getailleerd is, terwijl de bovenste rand met een bijzondere insnoering is uitgevoerd. De thans uit vier bouwlagen bestaande molenromp is voorzien van een parapluvormig houten dak dat is gedekt met zink. Op het dak staat een blokvormige verhoging. De molenromp is voorzien van een gevelsteen met daarop aangegeven een aantal afkortingen en het bouwjaar van de molen. Waardering De molenromp is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een ronde stenen korenmolen uit het midden van de 19e eeuw; - vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriële ontwikkeling van Overijssel en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege situationele waarden betreffende de historische gaafheid van de omgeving; - vanwege de zeldzaamheid van zijn bijzondere taillering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527472
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Molenromp Vreest Niet in Markelo

Boerderij met een T-vormige plattegrond, opgetrokken in rode baksteen onder een rieten schilddak

Plasdijk 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving BOERDERIJ met een T-vormige plattegrond, opgetrokken in rode baksteen onder een rieten schilddak. De voorgevel van het woonhui..

Bakstenen schuur

Plasdijk 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving De bakstenen SCHUUR op het erf is gedekt met een rieten schilddak en heeft een rieten vorst en dakruiters. Aan de voorzijde (N..

Boerderij van het hallehuistype onder rieten zadeldak met wolfeinden en een nokvorst van pannen

Plasdijk 12
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving BOERDERIJ van het hallehuistype onder rieten zadeldak met wolfeinden en een nokvorst van pannen. Door krimpen in de zijgevels ..

Schuur met dubbele doorrit onder schilddak

Plasdijk 12
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving Schuur met dubbele doorrit (type) onder schilddak waarvan de onderkant met Muldenpannen en de bovenkant met riet gedekt is. Ge..

Houten schuur

Bovenbergweg 2
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Inleiding De houten SCHUUR die op de hoek van de Bovenbergweg en de Lentfersweg staat was vroeger een lös hoes. De schuur komt oorspronkel..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)