Kasteel Neubourg: tweede bouwhoeve in Gulpen

Riehagervoetpad 1
6271PL Gulpen (gemeente Gulpen Wittem)

Beschrijving van Kasteel Neubourg: tweede bouwhoeve

Omschrijving TWEEDE BOUWHOEVE. Deze bouwhoeve is gesitueerd aan de westzijde van het hoofdgebouw, omgracht en met een U-vormige plattegrond, de open zijde van de binnenhof is naar het hoofdgebouw gewend; poortgebouw in de noord-oosthoek, een ontwerp van M. Soiron uit het einde van de 18de eeuw. Een boogbrug vormt de verbinding tussen de tweede en de eerste bouwhoeve. De tweede bouwhoeve bestaat uit baksteen met accenten in mergel (hoekblokken, friezen), telt twee bouwlagen en een kapverdieping. Vensters en rondboogingangen met geblokte penanten zijn nog grotendeels aanwezig, zo ook de schietgaten aan de veldzijde. Poortgebouw met lisenen en kroonlijst en ellipsboogdoorgang - hardstenen spaarnis aan de veldzijde, dito in baksteen aan de zijde van de binnenhof - en schilddak. Inwendig drie overwelfde, mergelstenen kelders en restant van een houten trapspil. Waardering De TWEEDE BOUWHOEVE is van algemeen belang wegens: - de ouderdom; - de functioneel-historische betekenis voor het complex; - de bouwhistorische rijkdom; - het substantiƫle belang voor de historische beleving en waardering van kasteel Neubourg c.a. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)