Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Neubourg: tweede bouwhoeve in Gulpen

Kasteel Buitenplaats

Riehagervoetpad 1
6271PL Gulpen (gemeente Gulpen Wittem)
Limburg

Bouwjaar: 1790-1800


Beschrijving van Kasteel Neubourg: tweede bouwhoeve

Omschrijving TWEEDE BOUWHOEVE. Deze bouwhoeve is gesitueerd aan de westzijde van het hoofdgebouw, omgracht en met een U-vormige plattegrond, de open zijde van de binnenhof is naar het hoofdgebouw gewend; poortgebouw in de noord-oosthoek, een ontwerp van M. Soiron uit het einde van de 18de eeuw. Een boogbrug vormt de verbinding tussen de tweede en de eerste bouwhoeve. De tweede bouwhoeve bestaat uit baksteen met accenten in mergel (hoekblokken, friezen), telt twee bouwlagen en een kapverdieping. Vensters en rondboogingangen met geblokte penanten zijn nog grotendeels aanwezig, zo ook de schietgaten aan de veldzijde. Poortgebouw met lisenen en kroonlijst en ellipsboogdoorgang - hardstenen spaarnis aan de veldzijde, dito in baksteen aan de zijde van de binnenhof - en schilddak. Inwendig drie overwelfde, mergelstenen kelders en restant van een houten trapspil. Waardering De TWEEDE BOUWHOEVE is van algemeen belang wegens: - de ouderdom; - de functioneel-historische betekenis voor het complex; - de bouwhistorische rijkdom; - het substantiƫle belang voor de historische beleving en waardering van kasteel Neubourg c.a. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527471
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Neubourg: tweede bouwhoeve in Gulpen

Kasteel Neubourg: voorburcht/eerste bouwhoeve

Riehagervoetpad 1
Gulpen (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving EERSTE BOUWHOEVE OF VOORBURCHT. Deze bouwhoeve of voorburcht is ten noorden van het hoofdgebouw gesitueerd, omgracht en naar ..

Kasteel Neubourg: hardstenen hekpijlers met hekwerk en tuinmuur

Riehagervoetpad 1
Gulpen (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving TWEE HARDSTENEN HEKPIJLERS MET AANGRENZEND HEKWERK EN TUINMUUR WAARTEGEN EEN KENNEL EN EEN KAS ZIJN GEBOUWD. De hekpijlers b..

Kasteel Neubourg: historische tuin- en parkaanleg

Riehagervoetpad 1
Gulpen (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG vormt een ensemble van groene accenten waarin verschillende geledingen te herkennen zijn...

Kasteel Neubourg: hoofdgebouw

Riehagervoetpad 1
Gulpen (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Kasteel Neubourg). Oorspronkelijk in de vorm van een U, met de open zijde naar het oosten, en gelegen op een omg..

Kasteel Neubourg: gietijzeren beeld van een hert op een sokkel

Riehagervoetpad 1
Gulpen (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving GIETIJZEREN BEELD VAN EEN HERT OP SOKKEL, PAL TEN OOSTEN VAN HET HOOFDGEBOUW. DATERING: NAAR SCHATTING EIND 19DE EEUW. Waard..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)