Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stoomgemaal Oosterschelde: voormalige stoomgemaal in Poortvliet

Weg En Waterwerk

Schelphoekseweg 1
4693PK Poortvliet (gemeente Tholen)
Zeeland

Bouwjaar: 1910


Beschrijving van Stoomgemaal Oosterschelde: voormalige stoomgemaal

Omschrijving onderdeel 1: voormalig stoomgemaal. Inleiding Het gemaal Oosterschelde is in 1910 gebouwd. Het werd gesticht als stoomgemaal en functioneerde als zodanig tot 1932. In dat jaar werd verderop een ander gemaal gebouwd. De stoommachine c.a. en de kolenloods zijn geheel verdwenen. Omschrijving Het betreft een pand van één bouwlaag op T-vormige plattegrond. De korte zijde van de T wijst naar de dijk en huisvestte de machine. De lange zijde is in het water gebouw boven een tongewelf. De korte zijde heeft een onhistorische bitumineuze dakbedekking, de lange zijde is gedekt met gesmoorde pannen. De gevelopeningen zijn gedeeltelijk nog historisch. Waardering Het voormalige stoomgemaal is van algemeen belang vanwege: - de kenmerkende opbouw (rangschikking van functioneel gerelateerde bouwvolumes) en plaatsing (half op de dijk, half in het water); - de relatie met schoorsteen en dienstwoning; - de relatie met de polder die dit gemaal bemaalde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527465
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stoomgemaal Oosterschelde: voormalige stoomgemaal in Poortvliet

Stoomgemaal Oosterschelde: dienstwoning

Schelphoekseweg 1
Poortvliet (Gemeente Tholen)
Omschrijving onderdeel 3: dienstwoning. Inleiding In 1910 gebouwde dienstwoning van het stoomgemaal Oosterschelde. Omschrijving Tegen de..

Stoomgemaal Oosterschelde: schoorsteen

Schelphoekseweg 1
Poortvliet (Gemeente Tholen)
Omschrijving onderdeel 2: schoorsteen. Inleiding In 1910 naast het stoomgemaal Oosterschelde gebouwde schoorsteen, gebouwd door firma De R..

Boerderij behorend tot de zeeuwse schuurgroep en volgens jaartalankers tegen de oostgevel

Schelphoekseweg 3
Poortvliet (Gemeente Tholen)
Boerderij behorend tot de Zeeuwse schuurgroep (dwarsdeeltype) en volgens jaartalankers tegen de oostgevel gebouwd in 1792. Woonhuis en schuu..

Coupure

Lange Zandweg 8
Poortvliet (Gemeente Tholen)
Inleiding Dijkcoupure in de Polderdijk, een binnendijk tussen de Poortvliet en Malland polder en de Klaas van Steeland polder; aangebracht ..

Boerderij met wit geverfd woonhuis onder rood pannen zadeldak

Zuidstraat 12
Poortvliet (Gemeente Tholen)
BOERDERIJ met wit geverfd woonhuis onder rood pannen zadeldak. Voortopgevel met vlechtingen. Sierankers en jaartalankers 1784. Het rechte..

Kaart & Routeplanner

Route naar Stoomgemaal Oosterschelde: voormalige stoomgemaal in Poortvliet

Foto's (1)