Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dorther Molen in Bathmen

Molen

Molenweg 6
7437PC Bathmen (gemeente Deventer)
Overijssel

Bouwjaar: 1798 (bouw) 1958 (verbrand)


Beschrijving van Dorther Molen

Inleiding MOLENROMP MET PAKHUIS. De destijds als stellingmolen gebouwde achtkante bovenkruier met de naam 'Dorthermolen' is vermoedelijk in het midden van de 19e eeuw gebouwd en was ingericht als koren- en pelmolen. Later werd de molen aan de zuid-zuidwestkant uitgebreid met een rechthoekig bakstenen pakhuis waarin tevens een mechanisch gedreven koppel maalstenen werd geplaatst. De stelling is in 1947 verwijderd. De molen is na 1954 onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap, de romp tot de hoogte van het voormalige spoorwiel en het gaande werk werden verwijderd. De molenromp met pakhuis kreeg toen een functie als opslagruimte, maar is thans in gebruik als woning. Hij ligt in een open omgeving. Omschrijving De molenromp bestaat uit een achtkante gemetselde bakstenen romp en een aangebouwd gemetseld bakstenen pakhuis met een rechthoekige plattegrond. De molenromp is op zeven hoeken van zware hellende steunberen voorzien welke reiken tot de voormalige stellingzolder. De uit drie bouwlagen bestaande romp is vanaf de eerste verdieping bekleed met potdekselwerk van houten delen en is voorzien van een plat dak met daarop een dakterras. Rondom het platte dak is een dichte houten borstwering aanwezig. Het uit twee bouwlagen bestaande pakhuis is voorzien van een vlak liggend dak. In de molenromp, die voorzien is van twee inritten, zijn verschillende bouwsporen van de voormalige inrichting aanwezig. Waardering De molenromp met pakhuis is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een stenen achtkante koren- en pelmolen met een aangebouwd stenen pakhuis dat tevens plaats bood aan een mechanisch aangedreven koppel maalstenen; - vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriƫle ontwikkeling van Overijssel en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege ensemblewaarden van de molenromp en het pakhuis; - vanwege situationele waarden betreffende het buurtschap waar hij in staat en de historische gaafheid van de omgeving; - vanwege de gaafheid van de molenbiotoop; - vanwege zijn zeldzaamheid als gemetselde achtkante molen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527464
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dorther Molen in Bathmen

Landgoed Dorth: hoofdgebouw

Bathmenseweg 16
Kring van Dorth (Gemeente Lochem)
Inleiding Het huidige HOOFDGEBOUW van de historische buitenplaats Dorth werd in 1930 in opdracht van G.O.F. Ridder Huijsen van Kattendijke ..

Landgoed Dorth: toegangsbrug

Bathmenseweg 16
Kring van Dorth (Gemeente Lochem)
Inleiding Over de binnengracht bereikt men via een TOEGANGSBRUG, gebouwd rond 1930, het plantsoen voor het hoofdhuis van de historische bui..

Landgoed Dorth: Tuin- en Parkaanleg

Bathmenseweg 16
Kring van Dorth (Gemeente Lochem)
Omschrijving In zijn huidige verschijningsvorm kan de TUIN- EN PARKAANLEG van de historische buitenplaats DORTH gekarakteriseerd worden als..

Landgoed Dorth: twee obelisken

Bathmenseweg 16
Kring van Dorth (Gemeente Lochem)
Twee OBELISKEN, behorend tot de historische buitenplaats Dorth. De obelisken staan aan weerszijden van de ingang van de buitenplaats aan de ..

Landgoed Dorth: Koetshuis

Bathmenseweg 18
Kring van Dorth (Gemeente Lochem)
Omschrijving Ten noordoosten van het hoofdgebouw van de historische buitenplaats DORTH, buiten de binnengracht bevindt zich het voormalig K..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)