Meer dan 63.000 rijksmonumenten


't Poeltje (officiële naam: Klaas Hennepoelmolen) in Warmond

Molen

Klaas Hennepoelpolder
2360AA Warmond (gemeente Teylingen)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1787


Beschrijving van 't Poeltje (officiële naam: Klaas Hennepoelmolen)

Inleiding INCOMPLETE MOLEN: deze kleine ronde stenen molen met de naam 't Poeltje' is omstreeks 1787 gebouwd als poldermolen voor de bemaling van de Klaas Hennepoelpolder en was uitgerust met een vijzel als wateropvoerwerktuig. De molen heeft op dezelfde standplaats een voorganger gekend. De molen is na 1945 onttakeld, waarbij het wiekenkruis en een deel van het gaande werk werden verwijderd. Omschrijving De incomplete molen bestaat uit de ronde conisch gemetselde bakstenen romp en het restant van de houten kap. De incomplete molen bestaat uit drie bouwlagen. De kap was gedekt met riet, maar verkeert thans in slechte staat en is deels elders in bewaring opgeslagen. Waardering De incomplete molen is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een kleine ronde stenen poldermolen uit het eind van de 18e eeuw; - vanwege cultuurhistorische waarden als essentieel onderdeel van de ontginnings- en waterstaatkundige geschiedenis van Zuid-Holland en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege situationele waarden betreffende de belendende waterlopen en de historische gaafheid van de polder; - vanwege de redelijke gaafheid van de molenbiotoop; - vanwege zijn zeldzaamheid in Rijnland als met een vijzel uitgeruste kleine ronde stenen poldermolen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527420
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Klaas Hennepoelmolen ('t Poeltje)
't Poeltje
't Poeltje
Basisgegevens
Plaats Warmond
Bouwjaar 1787 / 2005
Type grondzeiler
Kenmerken Ronde stenen molen
Vlucht 14,80/14,90 m
Functie voorheen poldermolen, thans buiten bedrijf
Monumentnummer  527420
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
't Poeltje met daarachter de nieuwbouw
't Poeltje met daarachter de nieuwbouw
Portaal  Portaalicoon   Molens

De molen 't Poeltje (officiële naam: Klaas Hennepoelmolen) in Warmond is een in 1787 gebouwde kleine poldermolen die tot 1924 dienst heeft gedaan. De molen had een vijzel die het water wel twee meter omhoog moest brengen. In 1957 is de molen onttakeld en in gebruik genomen als zomerhuisje. De molen raakte daarna steeds sterker in verval, totdat er niet veel meer restte dan een ruïne. Pas nadat 't Poeltje was aangewezen als rijksmonument kon de Rijnlandse Molenstichting, die de molen al sinds 1979 in erfpacht had, pas iets ondernemen om deze kleine, maar sierlijke molen te behouden. In 2005 is de molen herbouwd en draaivaardig gemaakt. Op 10 juni 2006 was de restauratie voltooid. Bij de restauratie is een koningsspil aangebracht zodat het molentje eventueel in de toekomst weer een functie kan krijgen. Vanuit Oegstgeest is nieuwbouw tot vlak bij 't Poeltje opgerukt en de naar verhouding te hoge huizen pal naast de molen hebben de molenbiotoop en de landschappelijke waarde ervan behoorlijk aangetast.

De laatste eigenaar van de molen, de familie Zwetsloot, heeft in hoge mate bijgedragen aan het behoud van 't Poeltje.

De molen heeft de status rijksmonument. 't Poeltje is te bezichtigen wanneer de molen draait.


Monumenten in de buurt van 't Poeltje (officiële naam: Klaas Hennepoelmolen) in Warmond

Kasteel Warmond: landhuis

Burgemeester Ketelaarstraat 31
Warmond (Gemeente Teylingen)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Huys te Warmont). Het in oorsprong zestiende-eeuwse huis werd in 1777 met gebruik van de oude fundamenten en mur..

Kasteel Warmond: historische tuin- en parkaanleg

Burgemeester Ketelaarstraat 31
Warmond (Gemeente Teylingen)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Deels in structuur en deels in detail bewaarde aanleg in landschapsstijl uit het begin van d..

Landschapspark

Burgemeester Ketelaarstraat 31
Warmond (Gemeente Teylingen)
Fraai landschapspark, groep taxusbomen. Ingangshek plm 1780.

Kasteel Warmond: hekpijlers

Burgemeester Ketelaarstraat 31
Warmond (Gemeente Teylingen)
Omschrijving HEKPIJLERS. Aan beide zijden van de oprit naar het kasteel zes rechthoekige, ongeprofileerde hardstenen pijlers ter afscheidi..

Nieuw Alkemade

Wasbeeklaan 21
Warmond (Gemeente Teylingen)
17e eeuwse boerderij "Nieuw Alkemade".

Kaart & Routeplanner

Route naar 't Poeltje (officiële naam: Klaas Hennepoelmolen) in Warmond

Foto's (1)