Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gliphoeve: hoofdhuis in Heemstede

Kasteel Buitenplaats

Glipperweg 9
2104AG Heemstede
Noord Holland

Bouwjaar: 1625 en ouder


Beschrijving van Gliphoeve: hoofdhuis

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDHUIS. Het oudste deel is de voorste beuk, die uit circa 1625 dateert en die in circa 1825 van een verdieping is voorzien. Hier achter is omstreeks 1725 een tweede beuk gebouwd, die o.a. de kelder en de opkamer bevat. Terugspringend aan de rechterzijde staat een bouwdeel van één bouwlaag met de kap tussen topgevels. De voorgevel heeft een symmetrische opzet van zeven traveeën met de deur in het midden en drie vensters aan weerszijden. De voordeur heeft een omlijsting van pilasters met een hoofdgestel, deur en bovenlicht zijn voorzien van snijwerk. De gevel wordt afgesloten met een kroonlijst. Het dak is een met oude pannen gedekt schilddak. Het voorste dakvlak heeft geen dakkapellen Op de nok hangt in een decoratieve ijzeren constructie een luidklokje. De gevels van de voorste beuk zijn gepleisterd en voorzien van een blokkenpatroon. De rechter zijgevel heeft op de begane grond twee openslaande tuindeuren en een venster rechts op de verdieping. Het rechter deel van de gevel wordt in beslag genomen door een wc- uitbouw. De zijgevel van de achterste beuk is t.g.v. het aangebouwde deel geheel aan het zicht onttrokken. De linkerzijgevel vertoont een regelmatige, maar nagenoeg blinde opzet met twee topgevels. Het in 1825 ontstane symmetrische beeld van de voorzijde verbergt het meer onregelmatige, gegroeide patroon van het huis, dat zich aan de achterzijde manifesteert in een schilderachtig geheel van aanbouwen en dakpartijen. In het inwendige van het huis vertoont de indeling en afwerking op de begane grond een in verschillende fasen tot stand gekomen organisch en authentiek geheel. De middengang buigt naar rechts af en geeft toegang tot de vertrekken waaronder de kelder met opkamer, de keuken en een soort tuinkamer rechts voor. Waardering Het HOOFDHUIS is van algemeen belang vanwege: - de oorsprong als 17de-eeuws woonwerk gebouw van de blekerij; - architectuurhistorische waarden; - de beeldbepalende ligging. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527418
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gliphoeve: hoofdhuis in Heemstede

Gliphoeve: park- en tuinaanleg

Glipperweg 9
Heemstede
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG. De parkaanleg manifesteert zich in een drietal deelgebieden: het bleekveld ten ..

Pand met topgevel, houten deuromlijsting

Glipperweg 70
Heemstede
Pand met topgevel, 18e eeuw, houten deuromlijsting.

Pand met witgepleisterde topgeveltje

Glipperweg 72
Heemstede
Pand met witgepleisterde topgeveltje, 17e eeuw.

Eikenrode

Herenweg 4
Heemstede
Eikenrode. Delen van 18e eeuws park aanwezig.

Witgepleisterd pand onder met pannen belegd zadeldak aan de zijden gedeeltelijk afhangend over uitbouwen. Schuiframen. Staafankers

Glipperpad 1
Heemstede
Witgepleisterd pand onder met pannen belegd zadeldak aan de zijden gedeeltelijk afhangend over uitbouwen. Schuiframen. Staafankers.

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)