Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Doornburgh, kinderhuisje 'Klein Doornburgh' in Maarssen

Kasteel Buitenplaats

Timmermanslaan 1
3601GP Maarssen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Doornburgh, kinderhuisje 'Klein Doornburgh'

Omschrijving onderdeel 3: BIJGEBOUW. BIJGEBOUW, voormalig kinderhuisje, ook wel 'Klein Doornburgh' genaamd, behorende tot de historische buitenplaats 'Doornburgh' en daterend uit dezelfde tijd (18de eeuw). Het eenlaagse bijgebouw is westelijk gelegen van het hoofdhuis. Het is vanuit een rechthoekig grondvlak in baksteen opgetrokken en wordt met de nokas van het haaks op het hoofdhuis gerichte zadeldak gedekt door gesmoorde Oud-Hollandse pannen. De vensters zijn veelal gevat tussen een houten dorpel en strekse boog, alleen in de deuropening komt een hardstenen dorpel voor. De tussen topgevels geplaatste eindgevel is voorzien van vlechtingen evenwijdig aan de windveren. De naar het oosten gerichte symmetrisch ingedeelde voorgevel bevat in de middenas een paneeldeur onder een 5x2-ruits bovenlicht. Ter weerszijden komt een 4x(2+2) schuifraam voor, geflankeerd door paneelluiken. De linkerzijgevel wordt, als eindgevel, merendeels ingenomen door een in verhouding onevenredig groot 4x7-ruits kozijn met tuindeuren onder een rollaag. In de topgevel is een 2x(1+3)- ruits raam geplaatst. De achtergevel bevat twee 2x4-ruits beluikte stolpraampjes. De rechter zijgevel die naar de achterzijde van het hoofdhuis wijst wordt begane gronds door twee deurtjes ingedeeld en is in de geveltop bezet met een dubbelluik onder hijshaak. Waardering Het BIJGEBOUW behorende tot de historische buitenplaats 'Doornburgh' is van algemeen belang: - als goed bewaard voorbeeld van een kinderhuisje en als bijzondere uitdrukking van de (bewonings)geschiedenis van de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde in relatie met het hoofdhuis en de overige onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527409
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Doornburgh
Hoofdgebouw
Hoofdgebouw
Locatie Maarssen, Diependaalsedijk 15-17
Oorspr. functie buitenplaats
Huidig gebruik Buitenplaats voor kunst en wetenschap
Bouw gereed 17e eeuw, nadien meermaals aangepast
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 527407, 527408, 527409, 527410, 527411, 527412, 527413, 527414, 527415, 527416
Architect Park: begin 19e eeuw: J.D. Zocher
Eigenaar MeyerBergman Erfgoed Groep
Projectontwikkelaar MeyerBergman Erfgoed Ontwikkeling
Afbeeldingen
Voormalig koetshuis en tuinmuur
Voormalig koetshuis en tuinmuur
Lijst van rijksmonumenten in Maarssen
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde


Religie Rooms-katholiek
Kloosterorde Kanunnikessen van het Heilig Graf
Gebouwd in 1966
Monumentale status rijksmonument sinds 2016
Monumentnummer  532226
Architectuur
Architect(en)  Jan de Jong
Portaal  Portaalicoon   Religie

Doornburgh is een aan de rivier de Vecht gelegen 17e-eeuwse buitenplaats in het dorp Maarssen. Het huis is tezamen met onder meer het eromheen gelegen park, de toegangshekken, een timmermanswoning, een koetshuis en een ijskelder erkend als rijksmonument. Sinds 2017 wordt Doornburgh door de getransformeerd tot buitenplaats voor kunst en wetenschap.[1]

Geschiedenis

Hoofdhuis en aanleg park

De Amsterdamse koopman Jan Claesz. Vlooswijck kocht in 1623 het stuk grond waarop Doornburgh gebouwd zou worden, waarna Hendrick de Beijer de nieuwe eigenaar werd die het in 1653 weer doorverkocht aan Pieter Brugman inclusief een erop aanwezige hofstede. Toen Johan van Eegeren het twee jaar later overnam was er inmiddels sprake van een buitenplaats.

De Utrechtse domheer Willem van Zon kreeg het in 1684 in zijn bezit. Vermoedelijk liet hij het huis grootschalig verbouwen. Na het overlijden van Van Zon nam Abraham van Romswinckel het in 1718 over. Deze verkocht het weer aan twee Portugees-Joodse families. Het zeer bijzondere smeedijzeren hekwerk aan de Vechtzijde dateert uit deze periode en werd vermoedelijk in 1725 door Jacobus de Chaves aangebracht. Jan Elias Huydecoper kocht het landhuis in 1772 waarna het tot 1912 binnen de familie Huydecoper van Maarseveen zou blijven. De aangrenzende buitenplaats Goudestein was in deze periode ook hun bezit. De gronden van Doornburgh werden uitgebreid en begin 19e eeuw voorzag de landschapsarchitect J.D. Zocher het van een bos en park. De volgende eigenaar, Jan Pieter van Voorst van Beest die gehuwd was met Emilie Sophie Baronesse van Heeckeren, besloot tot een grootschalige restauratie. Daarbij werd onder meer de entree gewijzigd en voorzien van een begin-18e-eeuwse Groningse ingangspartij. De plafondschildering op doek, aangebracht na 1920, is van de hand van Jan Abel Wassenbergh. Van Voorst van Beest gaf het huis een bestemming als museum. In 1957 verkocht hij het aan de Reguliere Kanunnikessen van het Heilig Graf. Oorspronkelijk stond op Doornburgh een theekoepel. In de tweede helft van de 20e eeuw is die verplaatst naar het nabijgelegen Bolenstein.

Priorij Emmaus

In opdracht van de Reguliere Kanunnikessen van het Heilig Graf is in 1966 een priorij gebouwd op de buitenplaats, Priorij Emmaus, naar een ontwerp van de architect Jan de Jong. Het gebouw heeft de kenmerkende stijl van de Bossche School. Dit nieuwe klooster werd in 1966 ingewijd door kardinaal Alfrink. Het 17e-eeuwse buitenhuis Doornburgh werd sindsdien gebruikt als gastenhuis. Het klooster, dat al op de gemeentelijke monumentenlijst van de voormalige gemeente Maarssen stond, is in 2013 geplaatst op de top-90 van het Beschermingsprogramma Wederopbouw 1959-1965. Het werd vervolgens in 2016 opgenomen in het register van rijksmonumenten waarin de oudere gebouwen van de buitenplaats al eerder een plek vonden.

Buitenplaats voor kunst en wetenschap

Sinds 2017 is de gehele buitenplaats eigendom van de organisatie MeyerBergman Erfgoed Groep, dat het transformeert tot buitenplaats voor kunst en wetenschap.[2] In de priorij worden tentoonstellingen, voorstellingen en lezingen georganiseerd rondom de thema's kunst en wetenschap. Een aantal van de zusterverblijven wordt getransformeerd tot artist-in-residence en scientist-in residence faciliteiten. Het park is sinds 2018 openbaar toegankelijk voor publiek. Vanaf december 2018 zal ook een restaurant, genaamd De Zusters, gevestigd zijn in de priorij.

Galerij

Zie ook


Monumenten in de buurt van Doornburgh, kinderhuisje 'Klein Doornburgh' in Maarssen

Doornburgh, hoofdgebouw

Timmermanslaan 1
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW. In 1721 wordt het huidige HOOFDGEBOUW ter vervanging van een 17de-eeuwse voorganger gebouwd. Het hoo..

Doornburgh, historische tuin- en parkaanleg

Timmermanslaan 1
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG in de 19de eeuw in opdracht van de familie Huyde..

Doornburgh, ijskelder

Timmermanslaan 1
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 7: IJSKELDER. IJSKELDER, waarschijnlijk uit de eerste helft van de 19de eeuw. De ijskelder bevindt zich ten zuidwest..

Doornburgh, tuinhekje

Timmermanslaan 1
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 9: TUINHEKJE. TUINHEKJE behorende tot de historische buitenplaats 'Doornburgh'. Het tuinhekje, ca 1900, bevindt zi..

Doornburgh, koetshuis met tuinmuur

Diependaalsedijk 17
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 4: KOETSHUIS met TUINMUUR. KOETSHUIS met TUINMUUR behorende tot de historische buitenplaats 'Doornburgh'. De tuinmu..

Kaart & Routeplanner